Un cel emmirallat al Convent de Sant Agustí

"La proposta és evidentment conceptual: un mirall que reflecteix la obscuritat i alhora allò existent. Des d’un cert punt de vista, al mateix temps, és molt estètica, però no és només una aposta decorativa", explica Irene Bas.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Els elements arquitectònics del Convent de Sant Agustí s’amplificaran a través de miralls col·locats al pati, que serviran per reflectir formes amagades i el cel sobre el convent, durant el programa ‘Llum BCN’ que tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de febrer.

L’edifici posseeix un gran valor arquitectònic, en el qual destaca el claustre gòtic.L’any 1903 els monjos agustins van establir-se al carrer Comerç i l’església va començar a edificar-se el 1349, però no va estar acabada fins a finals del segle XVIII. L’antic convent del barri de la Ribera va reconvertir-se en una caserna després del setge de Barcelona de 1713-1714 i avui acull el Centre Cívic de Ciutat Vella. Amb tot, es conserva part del convent del barri de la Ribera, refet per Pere Bertran entre 1738 i 1748: la part lateral de l’església i l’ala de ponent del claustre gòtic del s.XV.

L’efecte dels miralls

Els astrònoms utilitzaven un mirall col·locat horitzontalment sobre una superfície plana per estudiar els moviments dels cossos celestes, a l’antiguitat. “A aquesta pràctica al·ludeix una instal·lació que utilitza el mirall per tal de reflectir el cel sobre el Convent de Sant Agustí, però també els elements arquitectònics del pati i els que apareixen en il·luminar-los durant la nit”, explica Irene Bas, dissenyadora d’il·luminació d’espais urbans del col·lectiu Lupercales. El mirall i la il·luminació nocturna “generen una percepció diferent de l’espai, interactuant amb el moviment dels visitants”, afegeix.

Reformulant les percepcions

“L’espai és un ‘buit’ de proporcions gairebé cabalísitiques: té en la seva mesura un gust antic, amb coses molt interessants i altres que seria millor oblidar o fer desaparèixer, com la façana de l’edifici militar”, opina Bas.

Els dissenyadors juguen amb la llum i amb l’ombra, per crear un espai de recolliment. La proposta de Lupercales és conceptual, “es tracta d’un mirall que reflecteix l’obscuritat i alhora allò existent. Des d’un cert punt de vista és una aposta molt estètica, però no només es queda en aquest àmbit, sinó que indueix a la reflexió”. L’existència d’una instal·lació lluminosa del cèlebre James Turrell a  l’accés del carrer Comerç “és un honor i un compromís”, explica Bas. D’altra banda, “la il·luminació del pati està dissenyada per Gina Cubeles i és un treball molt interessant, també”.

Llum i ombres al Convent de Sant Agustí

“Les característiques de l’espai han sigut la primera font d’inspiració i referència en el disseny del projecte d’il·luminació”, ens diu Alberto Barberá, tècnic d’il·luminació del col·lectiu Lupercales. “Els miralls circulars són un eco de les rosasses gòtiques del claustre i, al mateix temps, són una obertura, un pou ‘cec’ on treure el cap cap a la foscor. Un pati i un pou, una font d’aigua, aquests elements pertanyen al nostre imaginari pel que fa a arquitectura vernacla mediterrània”, explica Barberá. ¿Què ha estat el més complicat tècnicament, durant el disseny d’il·luminació? “El més difícil tècnicament ha estat la presa de decisions en relació als materials que volíem utilitzar i les tècniques constructives”, afirma Paolo Portaluri, dissenyador del col·lectiu Lupercales.

Pausa, introspecció, reflexió

“Els moments de pau, silenci i quietud són estranys en la ciutat. Busquem proporcionar un d’aquests moments al visitant”, ens diu Portaluri. Per aconseguir aquesta atmosfera, els dissenyadors del col·lectiu Lupercales han optat per “la necessitat d’enfosquir l’espai”. Segons Portaluri, “l’obscuritat és molt valuosa en un entorn urbà, on abunda la brillantor i gairebé no es pot apreciar el contrast entre llum-foscor en termes d’il·luminació”.  Així doncs, crear una atmosfera de recolliment, amb zones on poder mirar cap endins, era el seu objectiu. “Per un altre costat, l’ús del mirall té alguna cosa d’autoreferencial. El nostre projecte parteix d’intentar que la llum acompanyi l’espai i el retorni a visitant amb una certa elaboració, després d’un treball de reflexió de l’equip humà que ha creat la instal·lació lumínica, i que comunica aquest treball introspectiu”, destaca Portaluri. “Cada visitant tindrà el seu moment de pausa i de mirada interior i exterior, agermanant-se amb l’espai. Segurament aquest moment serà diferent per a cadascun dels visitants i cadascú en treurà les seves pròpies conclusions”, diu Irene Bas.

Tant Irene Bas, com Alberto Barberá , com Paolo Portaluri han tutoritzat i han dissenyat el concepte de la instal·lació lumínica on han participat els professors del Centre Cívic del Convent de Sant Agustí i han fet unes sessions de taller amb alumnes del Mòdul Formatiu de manteniment i instal·lació elèctrica del Casal dels Infants.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació