Un cafè per a Orwell

6.04.2017

Divendres 7 d’abril la llibreria Laie acull la presentació del llibre Orwell toma café en Huesca, arran de l’exposició sota el mateix nom que s’exposa aquests dies a Osca. Però què tenen a veure el cafè i aquesta ciutat d’Aragó amb el famós escriptor anglès George Orwell i Catalunya? 

Imatge de la portada de la publicació “Orwell toma café en Huesca”. George Orwell és l’home alt que sobresurt entremig de la fotografia.

El 1937, l’escriptor britànic George Orwell arriba al Front d’Aragó. Ho fa per participar en una guerra que no és seva i en la que es compromet com a brigadista el 1936. “Vaig a matar feixistes perquè algú ha de fer-ho”, explica al seu amic Henry Miller a París abans de fer camí cap a Barcelona.

Orwell, igual com molts companys seus de les brigades internacionals, no té cap vinculació especial amb Espanya que el porti a voler participar en el conflicte, sinó que veu la Guerra Civil com una continuació de la decadència humana general i se sent obligat a formar-ne part per acabar amb els totalitarismes i salvar el món de les injustícies.

L’escriptor anglès arriba a Catalunya amb 33 anys, quatre novel·les i un bon grapat d’articles sota el braç. Els seus ideals no canvien entre el desembre del 1936 i el juny de 1937, quan s’afilia al POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) i és destinat al front d’Aragó.

Les experiències bèl·liques queden plasmades a Homenatge a Catalunya (1938), el llibre en el qual narra amb detall el seu pas per Catalunya i Espanya, sempre fent ús del seu estil senzill, directe i enginyós. És en les pàgines d’aquesta llarga crònica on descobrim la part més humana de la guerra, les anècdotes que sorgeixen arran de la convivència amb els soldats, la pobresa, el fred i uns ideals tossuts de justícia social.

Al Front d’Aragó, i poc després de la captura de Siétamo, poble situat a la província d’Osca, l’escriptor i periodista escriu una anècdota que avui tornem a sentir. El general de les tropes republicanes havia dit als seus soldats que l’endemà prendrien cafè a Osca. “S’havien produït sagnants combats, però la ciutat no havia caigut i tot l’exèrcit utilitzava ja <<Demà prendrem cafè a Osca>> com un afegitó humorístic. Si algun cop torno a Espanya, prometo firmament prendre un cafè a Osca”, escriu ell a Homenatge a Catalunya.

Eric Arthur Blair, el nom real de George Orwell, abandona finalment la Guerra Espanyola després de rebre un tret al coll. El reconegut cronista mai prendria cafè a Osca, cosa que aquest 2017 sí que ha fet el seu fill, Richard Blair. I ho ha fet en una exposició que porta per nom Orwell toma café en Huesca i que es duu a terme a la ciutat en qüestió justament durant el mateix període de temps que l’escriptor va estar al front: entre el 17 de febrer i el 25 de juny del 1937.

George Orwell

 El cafè promès d’Osca, a Barcelona

La mostra Orwell toma café en Huesca no s’exposa en territori català, però divendres 7 d’abril la llibreria Laie acull la presentació del llibre que sorgeix arran de l’exposició i que rep el mateix nom que aquesta. Allà hi trobarem el coordinador de la publicació i ànima del projecte, Víctor Pardo, junt amb els col·laboradors del llibre Miquel Berga, Pelai Pagès i Mike Eaude.

Pardo és el periodista creador de la Ruta Orwell, que recupera algunes trinxeres del front d’Aragó i permet resseguir la seva història. Aquest 2017 ha fet un pas més comissariat Orwell toma café en Huesca, mostra que han vingut a veure el fill de l’escriptor, Richard Blair, i també el fill del comandant Georges Kopp, cap de la secció d’Orwell.

El mateix Richard Blair firma la introducció de la publicació que es presenta aquest divendres a Barcelona, on vuit especialistes analitzen la figura del seu pare. Entremig dels articles dedicats a la producció literària de George Orwell, a l’anàlisi del POUM i a la biografia de Georges Kopp, entre d’altres, hi trobem un apartat escrit per Miquel Berga, professor de la Universitat Pompeu Fabra i gran expert en l’obra orwelliana, que relaciona el famós periodista amb el fotògraf català Centelles.

“Quan Agustí Centelles va disparar la seva Leica per a donar testimoni de la imminent sortida d’una nova columna del POUM cap al front d’Aragó, no sabia que el noi llarguerut que sobresurt al final de la fila era el milicià anglès Eric Blair, destinat a convertir-se en l’autor de fama universal George Orwell”, escriu Berga a la publicació Orwell toma café en Huesca. Això Centelles no ho sabria fins al 1979, quaranta-dos anys després, quan, recuperats els negatius que havia amagat a França, ell i Miquel Berga van identificar a Orwell entre el grup de milicians de la imatge.

El volum Orwell toma café en Huesca recull documents gràfics, testimonials i acadèmics de la guerra i d’Eric Blair, de la mateixa manera que ho fa l’exposició. Un resum de tot el que la Guerra Civil va suposar per a l’escriptor, que el 1946 escriuria el següent: “La guerra d’Espanya i altres esdeveniments ocorreguts el 1936-1937 van canviar les coses, i des d’aleshores vaig saber on em trobava. Cada línia en serio que he escrit des de 1936 ha estat escrita, directa o indirectament, contra el totalitarisme”.