Un arxiu municipal amb actes de l’Edat Mitjana

8.06.2016

Quantes obres s’han fet a l’edifici on vius? Quan va aixecar per primera vegada la persiana aquella botiga de la plaça Major? Què va decidir el consell de la ciutat en un moment concret del segle XVII? Si vius a Vic, només cal que t’apropis a l’Arxiu Municipal per trobar resposta a totes aquestes preguntes. Amb un fons que ocupa 1.800 metres lineals i documents que daten de l’Edat Mitjana, aquest arxiu reuneix sèries històriques del segle XIV que aporten informació sobre la història del municipi, però també sobre aspectes socials, polítics i econòmics del seu entorn. Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, des de Núvol hem parlat amb el responsable de l’Arxiu Municipal de Vic, Francesc de Rocafiguera, perquè ens expliqui com funciona aquesta institució de la ciutat osonenca.

Arxiu Municipal de Vic

Arxiu Municipal de Vic

L’Arxiu Municipal de Vic, que forma part de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, aplega diverses sèries històriques amb documents de l’administració pública. Una de les sèries més rellevants és la dels llibres d’actes del consell municipal medieval. Els primers documents daten del segle XIV i la sèrie s’allarga fins a l’actualitat, amb les actes dels plens municipals, gairebé sense interrupció. També de l’Edat Mitjana, el fons disposa de documentació de la taula de canvi de Vic, una institució financera que facilitava la mobilitat de capitals. En aquest cas, la sèrie històrica de l’arxiu de Vic data del 1583 i es tracta d’una sèrie ja tancada.

El fons de l’arxiu de Vic reuneix documentació que mostra quins van ser els antecedents de l’administració moderna. Entre aquests documents hi ha material sobre les institucions abolides el 1714, com també llibres de privilegis, dels quals l’arxiu disposa d’uns 500 pergamins. Així mateix, a l’arxiu s’hi poden trobar llistats de fiscalitat i cadastres del segle XVIII. “Es tracta de documentació pública d’accés als investigadors”, explica Rocafiguera, que apunta que “a vegades els ciutadans també fan consultes puntuals a l’arxiu”.

En aquesta línia, Rocafiguera detalla que l’arxiu també disposa de padrons d’habitants des del 1831. Aquesta documentació és, segons el responsable de l’arxiu, “molt consultada pels genealogistes i pels ciutadans que busquen les seves arrels”. A més, l’arxiu consta d’informació sobre els edificis de Vic i dels historials d’obres que s’han fet. “Aquests documents són de molta utilitat per a aquelles persones que volen fer reformes”, precisa l’arxiver.

Arxiu Municipal de Vic

Arxiu Municipal de Vic

La majoria de documents es conserven en capses de transferència, però alguns d’ells es poden consultar, a més, en suport digital. Des del 2010, l’arxiu treballa per digitalitzar els seus documents i, ara per ara, ja es troben a la xarxa els llibres d’actes fins al 1991. “La digitalització és un altre sistema de conservació dels documents. D’aquesta manera no es malmet el material i es facilita la consulta i l’accés”, subratlla Rocafiguera, que destaca que “els investigadors ho aprecien molt“.

Aprofitant la Setmana dels Arxius, els diferents articles que publiquem aquests dies a Arxipèlag estan pensats per reflexionar sobre la seva funció en la gestió del patrimoni, la transparència i la preservació digital. Recordeu que des de les xarxes socials podeu participar-hi amb l’etiqueta #ArxiusalNúvol.