Últims esclats de la Festa Verdaguer

7.06.2019

La Festa Verdaguer –la celebració anual entorn del poeta, la seva obra i els cometes literaris amb què dialoga aquesta– s’encarrila cap al final. Diumenge i dilluns vinent se celebraran les seves darreres activitats al MUHBA de la Vil·la Joana, la casa on va morir el bard, a Vallvidrera. Totes les activitats seran gratuïtes.

Arnau Tordera a la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre. | Foto: Marta Escolà

Diumenge 9, a les 11.30 h, els professors de literatura Maria-Mercè Bruguera i Josep Gordi donaran una conferència sobre l’espiritualitat que desprèn la natura i com aquest misticisme és compartit mitjançant la paraula (prosa, vers, transmissió oral…). Ho faran a partir del llibre Sant Francesc, Verdaguer i la natura, que ells mateixos han escrit. El volum examina els vincles que afloren entre els textos i les reflexions de Sant Francesc i el poeta de Folgueroles. Les reflexions tenen el seu germen en l’experiència espiritual, atemporal i universal que és la natura. La conferència, doncs, és una invitació a mirar i comprendre l’espai dual que conformen la natura i el cosmos. Un espai que ens és profundament transcendent.

També diumenge, a les 12.30 h, els poetes Misael Alerm i Raquel Santanera ens parlaran de tot allò que enllaça les obres de Brossa i Verdaguer. Una relació literària que –de Brossa cap a Verdaguer– va esdevenir també pura admiració. Alerm i Santanera posaran en diàleg dues obres poètiques tan enganyosament allunyades

Saltem ara a dilluns 10 (12.30 h) per escoltar Arnau Tordera, líder de la banda Obeses i verdaguerià apassionat. Verdaguer –és prou sabut– ha estat la font a la qual han anat a abeurar-se músics i compositors d’ahir i d’avui. I serà també –ens atrevim a especular– una de les fonts inspiradores de demà. Tordera llegirà poemes de l’autor de Canigó i desgranarà algunes adaptacions musicals del poeta per entendre com la seva obra s’ha anat actualitzant al llarg del temps a través de la música.

Roger Mas. | Foto: Fira Liberis Liber

I finalment, serà Roger Mas –un dels millors declamadors rítmics de Verdaguer– l’encarregat de tancar la Festa Verdaguer 2019. Dilluns a les 18 h, el cantant de Solsona recuperarà els temes de Les cançons tel·lúriques (2008), el treball on va invocar el poeta amb tota la seva complexitat i essència. La crítica i el públic van acollir el disc amb comentaris elogiosos. Amb Les cançons tel·lúriques, a més, Mas va poder “trobar-se” a si mateix. Som davant d’un treball guaridor que el dilluns podrem escoltar íntegrament amb el complement d’alguna altra composició de Verdaguer que Mas ha adaptat durant els últims deu anys. Per exemple, a Parnàs, el seu últim disc. Ara que ens endinsem al temps fort i l’illa encara no s’ha enfonsat, arrambem –també nosaltres– tota la força i l’assossec que puguem a l’autor de L’Atlàntida.