Últims dies per presentar-se al premi Pin i Soler

Afanya’t: demà a les 23.59 h s’acaba el termini d’admissió d’originals del Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

L’any 2014, el jurat va declarar desert per quarta vegada a la seva història el Premi Ciutat de Tarragona de Novel·la Pin i Soler. Potser va ser un punt d’inflexió per a les edicions posteriors, que s’han caracteritzat pel nomenament d’uns guardonats perifèricament radiants, poc coneguts i premiats més per la consistència literària de les seves obres que per un eventual pragmatisme comercial. Amb aquesta tendència, filosofia o digueu-ne com vulgueu, el Pin i Soler encara la seva 29a edició. Afanya’t: demà a les 23.59 h s’acaba el termini d’admissió d’originals.

La resurrecció del premi del món de les lletres més important de Tarragona s’ha confirmat definitivament en les darreres edicions, amb la del 2015 com a prova de foc. Aquell any no només va registrar un rècord de participació, sinó que va introduir tres novetats importants: la dotació del premi es destinava tota a l’escriptor, sense considerar-ho un avançament de drets d’autor; Angle Editorial entrava com a editor de l’obra guanyadora i podia destinar a promoció els diners que hauria invertit en un avançament; i per últim, la renovació del jurat.

Des d’aleshores, hem tingut tres guardonats relativament atípics però connectats entre si. En primer lloc, perquè només un d’ells (el vigatà Marc Capdevila) és del Principat, cosa que parla bé de la riquesa literària de la novel·la en català independentment del territori i que, conscientment o no, també es despenja el prejudici del centralisme que margina els escriptors que no són de Catalunya. Segon, perquè tots són d’una mateixa generació (nascuts durant els 70), amb trajectòries discretes però sòlides al darrere i amb la qualitat i el rigor literaris com a denominador comú. I per últim, per la genuïnitat dels seus mons literaris, és a dir, per la seva honestedat narrativa.

Amb Angle com a nova fletxa editorial, Salvador CompanyCarles RebassaXavier Aliaga i Marc Capdevila han pogut saltar des del trampolí del premi i veure publicades, respectivament, Sense fi (2015), Eren ells (2016, també guanyadora del Premi Ciutat de Barcelona 2017), Les quatre vides de l’oncle Antoine (2017) i L’observador de núvols (2018; llegiu la crítica en aquest enllaç), totes aplaudides per la crítica. Tenint en compte, doncs, que el guardó s’ha consolidat tant per la qualitat de la selecció final com per la quantitat de participants, l’edició del 2019 torna a apuntar amunt. S’hi podran presentar novel·les de tema lliure amb un mínim de 150 pàgines, i l’autor guardonat rebrà un premi de 21.000 euros. El veredicte durant l’acte de lliurament del guardó que tindrà lloc al Teatre Metropol de Tarragona el pròxim 11 de maig.

Els originals es poden presentar fins al pròxim 15 de gener del 2019. Trobareu tota la informació sobre les bases aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació