El turisme cultural del futur

25.09.2014

La fundació La Ciutat Invisible organitza unes sessions de debat per reflexionar sobre el turisme cultural a les ciutats de població mitjana, els dies 17 i 20 d’octubre i 17 de novembre a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.

L'Onyar al seu pas per Girona

El cicle Gir 180 graus reunirà a Girona un grup d’experts internacionals en turisme, cultura i ciutat per fer imaginar, planificar i diagnosticar els mecanismes i patrons del turisme cultural del futur. Els festivals de música i esdeveniments, el rol del patrimoni i la valorització dels monuments i les diferents activitats que serveixen per dinamitzar el territori seran els protagonistes d’un cicle de tres sessions, coordinat pel professor José Antonio Donaire, director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics. Les Jornades se celebraran coincidint amb el Festival Temporada Alta i pretenen ser una aportació al debat sobre el turisme cultural del futur.

“Les Jornades són un fòrum obert sobre els límits de la ciutat turística i sobre els reptes del nou escenari. Vol esdevenir un intercanvi d’idees entre pensadors, gestors i ciutadans per a reconstruir iniciatives, models i estratègies i, sobretot, per a repensar el turisme a les ciutats mitjanes”, expliquen els organitzadors del debat. Se’n celebraran tres sessions, que serviran “per interpel·lar la ciutat de Girona, sobre la qual hi haurà ponències en totes les sessions”. Les Jornades començaran el proper 17 d’octubre a les 17h amb una conferència oberta del professor italià Antonio Paolo Russo, que posarà llum sobre el cas de Venècia com a ciutat turística, a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona.

El 20 d’octubre tindrà lloc la segona sessió, a les 16h, que serivirà per analitzar el turisme cultural lligat al patrimoni i el paper dels museus i la valorització dels monuments, a escala internacional. En aquesta sessió hi intervindran experts com Zully Salázar, presidenta la Corporació de Turisme de Cartagena de Indias (Colòmbia); Ossian Stiernstrand, responsable de Recerca de l’Oficina de Turisme de Goteborg (Suècia); Xerardo Estévez, alcalde de Santiago de Compostel·la durant quatre legislatures, i Núria Galí, professora de la UdG, que parlarà sobre l’experiència a la ciutat.

La darrera sessió, el 17 de novembre a les 16h, plantejarà els canvis en relació als esdeveniments, el paper dels festivals, el rol de les arts escèniques i, en general, el concepte de cultura viva. Hi participaran Francesc González, professor de la Universitat Oberta de Catalunya; Brian McMaster, director del Festival d’Edimburg durant 15 anys; Pedro Homar, gerent de la Fundació Palma de Mallorca 365; Manuel Casanovas, responsable de Nous Programes de Turisme de Barcelona, i Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta per explicar el cas de Girona.

A més dels ponents, una vintena de professionals gironins i de Catalunya participaran des de la Fila 3.0 donant la seva visió sobre la temàtica com Marien André (professora UB), Josep Carreras (Associació d’Hostaleria Girona i radial), Agustí Codina (Medplaya), Blanca Cros (Agència Catalana de Turisme), Coralí Cunyat (Ajuntament de Girona), Miquel Gotanegra (Associació de Càmpings), Jaume Marín (Patronat Costa Brava Girona), Xavi Montoya (Playbrand), Jordi Padró (Stoa), Joaquim Queralt (Associació de Professionals de Turisme de les administracions locals), Ramon Ramos (Patronat Costa Brava Girona), Joan Roca (Museu d’Història de Barcelona), Josep Roca (Restaurant El Celler de Can Roca), Martí Sabrià (Costa Brava Centre), Juan Manuel Sevillano (Fundació Gala – Salvador Dalí), Eudald Tomassa (Transversal), Joan Maria Viader (arquitecte) i Dolors Vidal (Facultat de Turisme de l’UdG). Tots ells intervindran de forma intercalada amb els ponents.