Trio Trioche, gran encert de la Mostra d’Igualada

8.04.2016

Avui els italians Trio Trioche s’estrenaven a Catalunya, i quina estrena! A La Mostra d’Igualada hi hauran fet dues actuacions, aquest divendres: a les 15:30 per a públic escolar, i a les 22:00 per a qualsevol que s’ho vulgui passar bé. El grup d’alumnes igualadins, primers en veure l’obra, s’ho ha passat com mai: sí, mentre una flauta travessera i un piano tocaven Mozart, Rossini o Bach, ells reien com bojos.

e09b63_3316a3125e39467e8963a83d3ab40ed5

L’obra “Troppe Arie” dels italians Trio Trioche ha agradat i molt al públic igualadí | Foto: Trio Trioche

Eren les 15:30 d’un divendres i el públic es preveia complicat: un curs de nois i noies de no més de 9 o 10 anys amb ganes de cap de setmana s’asseia a l’Ateneu Igualadí. Només apagar-se les llums, han començat a cridar. L’energia dels joves omplia la sala i semblava difícil creure que aguantarien una hora i mitja de música clàssica. Però ho han fet. I no només ho han fet, sinó que al final demanaven repeticions.

No, no és una exageració: “Otra! Otra!”, cantussejaven els menuts al final de l’actuació. “No nos hemos preparado nada”, sortia a dir l’intèrpret italià, amb un castellà peculiar: “pero si queréis la podemos hacer de nuevo”. Siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, cridaven els nens; Aquests, capaços!, deia un pare que havia aconseguit una entrada per veure l’obra amb la seva filla, tot i ser actuació escolar.

Minuts abans d’aquesta demanda de repetició, un jove promesa de la flauta travessera –Nicanor Cancellieri– , una tieta amb un passat gloriós en la música clàssica – Franca Pampaloni– i una jove cuidadora –Silvia Laniado-, havien fet de tot dalt de l’escenari. Mentre el protagonista intentava fer un concert seriós de música clàssica, la jove cuidadora interrompia a cada moment i afegia percussions diferents a les àries d’òpera més respectades del món.

És així com mentre Nicanor Cancellieri interpretava Mozart, la cuidadora feia fotos amb el mòbil o amania la percussió amb sintonies del telèfon –qui no reconeix el so universal d’un WhatsApp?-; mentre el flautista tocava Bach, la cuidadora feia sorolls amb el xiclet i fins i tot es tirava rots; i els menuts vinga a riure. Per si amb això no n’hi havia prou, els tres intèrprets italians han fet un remix de l’Ave Maria amb l’I will always love you de Whitney Houston. Fins i tot la melodia de Batman ha tingut cabuda dins d’aquest espectacle.

La tieta de "Troppe Arie" ha fet riure de debó al públic escolar | Foto: Trio Trioche

Si els tres protagonistes ploraven, s’eixugaven amb partitures; mentrestant, a una nena del públic li ha agafat un atac de riure d’aquells que no tenen aturador quan la cuidadora ha trobat un motiu per cantar un tros de Rehab d’Amy Winehouse. I com reia tothom quan els italians s’han deixat anar i la tieta –abans seriosa, impassible- s’ha tornat punk i ha començat a cridar Punks not dead i fer la botifarra mentre deia Beethoven! Beethoven!

En resum, segurament una de les obres més sorprenents de la Mostra d’Igualada, feta amb una escenografia austera: un piano, una flauta travessera i tres artistes. Un espectacle que ha agradat tant al públic adult com a l’escolar, que ha interactuat amb tot el que passava dalt de l’escenari i a qui no sentireu pas dir que la música clàssica és avorrida. Perquè els veritables protagonistes de La Mostra no són les companyies de teatre, sinó els infants i joves; i aquest cop, ells han gaudit els 90 minuts que ha durat el peculiar concert.