Llibres infantils per aquest estiu

30.07.2018

Som en ple estiu i molts encetem les vacances aquesta setmana. La canalla ja fa dies que la campa sense anar a l’escola i tenen tot el temps del món per llegir. Vet aquí algunes propostes perquè els més petits de la casa no deixin de llegir aquest estiu.

 

Anem a dormir / Què és aquesta panxa?
Autor: Patricia Martin
Il·lustracions: Rocío Bonilla
Editorial: Flamboyant
Edat: A partir de 2 anys

Els més menuts de casa estan en procés d’aprenentatge d’hàbits i aquests petits llibres, molt manejables amb pàgines de cartró gruixut, els mostraran, sense paraules però amb centenars de imatges i detalls per observar, petits amics que es troben en la seva mateixa situació i que tenen els mateixos dubtes i recels. Les entranyables i tendres il·lustracions de de Rocío Bonilla són perfectes per a la mirada dels més petitons.

Germans!
Autor i il·lustrador: Rocío Bonilla
Editorial: Animallibres
Edat: A partir de 3 anys

Aquest és un conte molt original que es pot llegir començant per una portada o per la contra, que també és portada. A cada una tenim la visió del que representa tenir un germà: tant pot ser tenir un petit dimoniet com el cul d’en Jaumet, com pot ser tenir una germana avorrida com un rinoceront. Ambdós relats conflueixen en una mateixa pàgina amb una sorpresa que segur que unirà encara més aquests germans. Tot això amb les fabuloses i inconfusibles il·lustracions de la Rocío Bonilla.

Llibres per a ments despertes. La granja
Autor: Aitziber López
Il·lustracions: Luciano Lozano
Editorial: Vox
Edat: A partir de 4 anys

Els llibres amb activitats d’entreteniment i enganxines (com agraden les enganxines!) són una bona opció per a les llargues estones d’estiu que haurem de passar (sortosament!). Aquest llibre, que gira al voltant de la granja i els seus animals, té més de 200 enganxines reutilizables, jocs i puzzles destinats als alumnes d’educació infantil.

Rosa a puntets
Autor: Amélie Callot
Il·lustracions: Geneviève Godbout
Editorial: Impedimenta
Edat: A partir de 4 anys

Una història d’amor, imprevista, ingènua i plena de flors, és la de l’Adèle i el Lluc. I uns dibuixos que també podrien estar fets a puntets, que semblen passats per un tamís, ens expliquen aquesta tendra història, que és senzilla i previsible, però no per això deixa de ser encantadora. L’Adèle adora els dies assoleiats, mentre que quan plou
es reclou a casa i no en surt per res.
Aconseguirà en Lluc fer que això canviï?

Anne Frank
Autor: M. Isabel Sánchez Vergara
Il·lustracions: Sveta Dorosheva
Editorial: Alba
Edat: A partir de 5 anys

Ull! No perdeu de vista aquesta col·lecció de biografies de dones que han marcat fites en la història. Va creixenta poc a poc i cada nou títol és una grata sorpresa. En el cas d’Anna Frank, se’ns presenta un conte amb poc text, concís i escuet, però unes il·lustracions que són riques i fotogràfiques. Una bona manera de parlar per primer cop d’aquest bocí de la història. Repetim: magnífiques, les il·lustracions de Dorosheva!

Ets un lleó. Postures de ioga per a nens
Autor i il·lustrador: Taeeun Yoo
Editorial: Ekaré
Edat: A partir de 5 anys

Us proposem d’introduir el ioga als vostres fills durant aquestes vacances de manera divertida i senzilla. Com? Amb aquest petit gran llibre, que ens introduirà set postures magnífiques (el lleó, la papallona, el gos, la serp, la granota, el gat i la muntanya) pas a pas, amb dibuixos bonics i entenedors, perquè els més petits les imitin i entenguin el que representen. Una molt bona manera de trobar l’estona de relaxament que tots necessitem

Inventores i els seus invents
Autor: Aitziber López
Il·lustracions: Luciano Lozano
Editorial: Flamboyant
Edat: A partir de 6 anys

Catorze. Catorze són els invents que se’ns expliquen en aquest llibre. Objectes quotidians, que ens envolten en el dia a dia i que mai no ens hem parat a pensar que abans no existien i que algú els ha dissenyat per a fer-nos la vida una mica millor. La selecció es basa en el fet que són invents fets per dones. No només els homes inventen! Amb unes il·lustracions molt boniques que ens transporten a
l’època 
en què va viure cada dona.

Activijocs monstruosos 1 i 2
Autor: Jaume Copons
Il·lustrador: Liliana Fortuny
Editorial: Combel
Edat: A partir de 7 anys

L’Agus i els monstres s’ha convertit ja en un clàssic indispensable per als lectors de primària. I per a aquests dies de calors insuportable o xàfecs inesperats us proposem un llibre d’activitats i jocs que ens presenta l’Agus. Sopes de lletres, matemàtiques, jocs d’observació, problemes de deducció… tot presentat, com no, de manera monstruosa…

La porta dels tres panys
Autor: Sònia Fernández-Vidal
Il·lustracions: David G. Forés
Editorial: Estrella Polar
Edat: A partir de 9 anys

L’autora d’aquest llibre (Barcelona, 1978) és Doctora en Òptica i Informació Quàntica per la UAB, s’ha dedicat a la investigació en insitucions d’arreu del món i actualment escriu sobre ciència per al públic general. Aquest títol és el primer d’una trilogia que enganxarà des dels més joves als més grans. A través d’un argument trepidant, el lector adquirirà nous conceptes físics. Tal com ha dit el Premi Nobel de la Pau Muhammad Yunus: ‘En aquesta novel·la es barreja, per primera vegada, fantasia i física quàntica; i fa que la ciència sigui accessible i atractiva per a tots els lectors’.

Aventures extraordinàries d’en Massagran
Autor: Josep Maria Folch i Torres
Il·lustracions: Joan Junceda
Editorial: Bambú
Edat: A partir de 9 anys

El Massagran que van llegir els nostres avis i els nostres pares, que nosaltres vam gaudir primer en novel·la i després en còmic, ja és aquí en una fantàstica edició acurada i elegant. El clàssic per antonomàsia de la literatura catalana encara entra molt bé als més joves: el personatge estrafolari i entranyable continua resultant molt atractiu. Arrodonit amb les magnífiques il·lustracions del gran Junceda que també és, recordem-ho, autor de les nostres caplletres de Núvol.

Cas obert. Segueix la pista!
Autor: Àngels Navarro
Il·lustracions: Jordi Sunyer
Editorial: Combel
Edat: A partir de 9 anys

En aquest llibre de gran format hi ha 9 casos que s’han de resoldre a partir de la deducció i l’observació atenta. El plantejament és molt original: en primer lloc hi ha una il·lustració plena de detalls i un relat que ens explica els fets just abans de produir-se un cas. A la pàgina següent ens donen les pistes que ens ajudaran a trobar la solució als originals misteris. I ja ho tenim: distracció assegurada!

No llegiré aquest llibre
Autor: Jaume Copons

Il·lustracions: Òscar Julve
Editorial: Galera
Edat: A partir de 10 anys 

En Juls no vol llegir el llibre que li ha donat la seva mestra, però no hi té res a fer. De molt mal humor, comença a llegir i, a mesura que avança la lectura, critica tot el que li molesta del llibre: els recursos que utilitzen els autors, els personatges, la lletra… No para de queixar-se fins que la Lia, la protagonista del llibre que llegeix, surt del paper i li diu quatre coses. Quin caràcter! No llegiré aquest llibre és una novel·la gràfica dins una novel·la gràfica, que tracta el món dels llibres i la lectura d’una manera intel·ligent, gamberra i divertida. Premi Llibreter 2018.

L’arbre de les mentides
Autor: Frances Hardinge
Il·lustracions: Chris Riddell
Editorial: Bambú
Edat: A partir de 14 anys

Aquesta novel·la juvenil atrapa des del primer moment per la intriga i l’ambient tenebrós que ens remet al segle xix. El pare de la Faith apareix mort en estranyes circumstàncies i ella haurà de demostrar que no s’ha suicidat tot i que els indicis porten a pensar-ho. L’obra ha estat mereixedora del premi Costa, que s’atorga a escriptors residents a Gran Bretanya o Irlanda que hagin creat una obra que transmeti el goig de llegir.

Una magdalena feliç / Créixer és un mite
Autor i il·lustrador: Sarah Andersen
Editorial: Bridge
Edat: A partir de 15 anys
La col·lecció de còmics de la Sarah Anderson, il·lustradora de Brooklyn de 25 (!) anys, fa furor a tot el món. Els adolescents de casa nostra aquest estiu es moriran de riure amb les reflexions i el sarcasme d’aquesta joveneta que està entrant amb cert horror al món dels adults. Està preparada per a sobreviure?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Gràcies per aquestes recomanacions que personalment considero molt encertades. Només un però; dividir l’autoria d’un llibre il·lustrat entre “autor” (òbviament del text) i “il·lustracions” com feu aquí és menystenir la feina dels il·lustradors, ja que també som autors -de la part gràfica- i aportem una visió del text no tan sols complementària, també enriquidora.
    Molt més equitatiu “text” i “il·lustracions”.