Tret de sortida de Sant Jordi

20.04.2016

Ahir primer tro de la traca de Sant Jordi a la Sala Bikini. Aquest any Òmnium tampoc no ha fallat i ha tornat a organitzar amb l’Associació d’Editors en Llengua Catalana la festa de La Llança de Sant Jordi. A mi m’hi va portar un taxista pakistanès que sabia perfectament on era la Sala Bikini, però que encara no coneix l’Òmnium Cultural. Tot arribarà.

Foto de família de La Llança de Sant Jordi | Foto Òmnium Cultural

Foto de família de La Llança de Sant Jordi | Foto Òmnium Cultural

D’entrada ahir la Montse Ayats, presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Cataana, ja es va comprometre públicament a fer-se sòcia d’Òmnium Cultural. No serà l’única. L’Òmnium augmenta dia a dia el número de socis, que ja supera de llarg els 50.000. Ahir Jordi Cuixart, el nou president de l’entitat, s’estrenava en la seva primera Llança. Cuixart va llançar un missatge tranquil·litzador en prometre que l’anunciada renovació dels premis literaris d’Òmnium, amb el Sant Jordi com a guardó insígnia, es faria amb seny i sense precipitacions. Ho va dir davant de més de 300 persones del món editorial català que es van reunir per donar el tret de sortida de Sant Jordi i felicitar els autors guanyadors del concurs de La Llança, al qual enguany han participat gairebé 8.000 lectors que han votat electrònicament el seu llibre preferit i la coberta que més els ha agradat.

La Llança és un termòmetre força fiable i serveix per mesurar la febre editorial d’aquests dies. Aquí sota trobareu la llista dels llibres més votats i que a hores d’ara estan més ben situats per sortir a les llistes dels més venuts dissabte vinent. En el camp de la ficció n’hi ha un de molt clar, Tot això ho faig perquè tinc molta por (Proa), de l’Empar Moliner, que ahir no va poder assistir a la festa però que porta uns dies de promo voluntària i involuntària que l’ha tornat a posar al centre de totes les mirades. També farà forat Víctor Amela, que va expressar el seu desig de contribuir amb augmentar amb La filla del capità groc (Planeta) els índexs de lectura en català. Flavia Company, que ha estrenat el segell Catedral, ens va recordar que “Tots som Haru”. En Roc Casagran també apareix a les cartografies d’aquest Sant Jordi tot i haver explorat L’amor fora del mapa (Sembra) I Maria Escalas podria donar la sorpresa amb Abans que el teu record es torni cendra. (Ara Llibres)

En el camp de la no-ficció tot fa pensar que triomfarà la memòria històrica i el llibre pràctic. A banda de l’èxit internacional de La màgia de l’ordre (Ara Llibres) de Marie Kondo, cal felicitar dues autores de casa nostra que ja despunten amb claredat: Superfoods, de Carla Zaplana (Cossetània Edicions) i Educar sense cridar, d’Alba Castellví Miquel (Angle Editorial), que avui us explica a Núvol en cinc consells com podeu infondre confiança als vostres fills.

En el camp de la literatura infantil i juvenil, voldria destacar l’honestedat i elegància de Jaume Copons, que ha publicat «Sant Jordi de les Galàxies», a Combel Editorial, i que va presentar la il·lustradora, Liliana Fortuny, com a co-autora del llibre. “La Liliana no és meva”, va dir. “És la il.lustradora del llibre, l’hem fet plegats”. Un gest que l’honora i que hauríem de veure més sovint.

La nit va donar per més. Vaig poder saludar en Pep Puig, premi Sant Jordi d’engany, que va venir sense la Sara Amat, i el meu cosí Josep Lluch. Vaig poder abraçar la Blanca Busquets, la Izaskun Arretxe, que feia d’escorta del conseller Romeva. Vaig reveure la Rosa Rey i la Sílvia Rodríguez d’Angle i la seva autora estrella, l’Alba Castellví. Vaig poder xerrar una estona amb l’Elisabet Armengol, col·laboradora de Núvol que acaba de publicar l’estudi Els viatges a peu de Josep Maria Espinàs (Abadia de Montserrat). Em vaig retrobar amb la Gemma Ventura Farré, que escriu i treballa a Catorze al costat de l’Eva Piquer. I last but not least, la Neus Chordà, que em va cedir la seva Moritz abans de sortir plegats. A fora ens vam trobar la Pilar Beltran, que em va fer saber que l’editor Xavier Folch ja ha sortit de l’hospital i es recupera a casa seva. El meu estimat Xavier, mestre i amic. Li enviem una abraçada i molta força des d’aquí.

Els llibres més votats en les diferents categories:

Ficció

«Abans que el teu record es torni cendra», de Maria Escalas (Amsterdam)

«Haru», de Flavia Company i Navau (Catedral)

«L’amor fora de mapa», de Roc Casagran (Sembra)

«La filla del capità groc», de Víctor Amela (Planeta)

«Tot això ho faig perquè tinc molta por», d’Empar Moliner (Proa)

No-ficció

«Educar sense cridar», d’Alba Castellví (Angle Editorial)

«El franquisme que no marxa», de Lluc Salellas (Edicions Saldonar)

«Els internats de la por», de Montserrat Armengou i Ricard Belis (Ara llibres)

«La puta conquesta de Catalunya de la iaia», de Jofre Martell i Pere Mejan (Bridge)

«Superfoods», de Carla Zaplana (Cossetània Edicions)

Infantil i juvenil

«De quin color és un petó?», de Rocio Bonilla (AnimaLlibres)

«La noia de la mitjanit», de Gisela Pou (Grup Edebé)

«Quan xiula l’avi», de Cesar Barceló i Clara Bernguea (Onada Edicions)

«Què s’amaga dins del bosc?», d’Aina Bestard (Cossetània Edicions)

«Sant Jordi de les Galàxies», de Jaume Copons (Combel Editorial)

Coberta

«A punt d’estrena», de Maria Carme Roca (Columna)

«Gegants!», de Susana Peix, Sebastià Serra i Francesca Mestres (El Cep i la Nansa edicions)

«L’últim gat Birmà», de Rosa Moya i Luciano Lozano (Editorial Bambú)

«La Tina al Mont Jaya», d’Araceli Segarra (Alpina)

«Les pereres fan la flor Blanca», de Maria Rosich i Llorenç Pons (Raig Verd Editorial)