Tret de sortida a l’Any Muntaner

18.02.2015

Aquest dimarts s’han presentat a Peralada les actuacions programades per commemorar el naixement de Ramon Muntaner, autor d’una de les quatre Grans Cròniques, una joia de la historiografia catalana medieval. Al llarg de l’any 2015 tindran lloc conferències, cursos, rutes i fins i tot concerts dedicats a la figura de Muntaner i al seu llegat incalculable. Pere Torrent, alcalde de Peralada, ha destacat que un dels objectius de la commemoració és que “la ciutat sigui coneguda per ser la vila natal de Muntaner i que els nostres visitants puguin descobrir els racons medievals, la història dins les muralles de la ciutat”.

Un gravat de Ramon Muntaner

Un gravat de Ramon Muntaner

Un dels pilars de l’Any Muntaner seran les conferències. El proper 23 de febrer el professor Josep Antoni Aguilar donarà el tret de sortida a la commemoració parlant sobre la figura de Ramon Muntaner i la seva Crònica a l’Ajuntament de Barcelona. Una altra de les cites ineludibles de l’any serà la xerrada de Stefano Cingolani i Sam Abrahms: “Ramon Muntaner, la història com a experiència”. L’acte tindrà lloc el 8 d’abril a l’Ateneu Barcelonès. Pocs dies després, la catedràtica Lola Badia parlarà del Muntaner narrador: els models i el públic a la Biblioteca del Castell de Peralada. Finalment, a mitjans de juny, Toni Riera parlarà de la projecció exterior de Catalunya a l’edat mitjana i el paper dels consolats d’ultramar.

Un altre dels punts forts serà l’exposició “Vida, aventures i relats de Ramon Muntaner” comissariada per Stefano Cingolani i que es podrà veure al Museu d’Història de Catalunya entre d’altres. L’exposició il·lustra uns moments importants de la història de la Corona Catalanoaragonesa a través de la figura i del relat que en fa Ramon Muntaner, testimoni i protagonista d’alguns d’ells, destacant la interpretació que el cronista fa, sovint allunyada de la realitat i més acord amb la seva percepció personal, entre novel·la, autobiografia i visió idealitzada de la monarquia. A més, la Universitat de Girona oferirà un curs de divulgació sobre la Crònica i Ramon Muntaner on s’oferiran dues versions dels textos: una en català medieval, però amb la grafia modernitzada, i una altra adaptada al català actual.

Els gironins també podran gaudir d’un cicle de concerts al claustre de Sant Domènec de Peralada: A propòsit de Muntaner, un espectacle dirigit per Jordi Prat amb cançons i textos basats en els fets, terres i llocs de les quatre grans cròniques amb els poetes del seu temps: Ramon Llull, Ausiàs March, Rois de Corella, Giraut de Bornelh, Ramon Vidal de Besalú i, evidentment, Ramon Muntaner.

Podeu consultar la resta d’activitats al Twitter de l’Any Muntaner.