L’auca del senyor Esteve torna a girar

11.11.2016

La Federació d’Ateneus de Catalunya ha donat aquest dimecres el tret de sortida a la xarxa d’espais més gran del país i amb un potencial enorme: amb vint-i-set entitats, trenta sales i més de deu mil butaques arreu del territori, la Xarxa de Teatres Ateneus de Catalunya ha deixat de ser un projecte per a convertir-se en realitat.

L'auca del senyor Esteve representada per la companyia Quatre per Quatre | © Gabarrella Fotògraf

‘L’auca del senyor Esteve’ representada per la companyia Quatre per Quatre | © Gabarrella Fotògraf

Presentada com una nova eina de treball per al conjunt de centres culturals i d’activitat col·lectiva de base social, la XTAC neix amb l’afany de posar en valor l’ampli mapa d’equipaments, impulsar-ne la dinamització i augmentar i millorar la seva projecció amb el públic, tot establint una base de propostes escèniques de qualitat que suposin el pas i l’impuls cap a la professionalització de les sales. A través de tres grans iniciatives, producció, programació coordinada i aliances, el projecte pretén ser, com diu el president de la FAC Salvador Casals, “una antena al territori, un instrument de confort que permeti als ateneus visibilitzar els esdeveniments arreu”.

Un dels eixos destacats de la Xarxa consisteix en la creació d’una producció anual de teatre nacional. Enguany, la clàssica obra de teatre L’auca del senyor Esteve, coproduïda i generada des de la Federació d’Ateneus de Catalunya, es presentarà el proper febrer del 2017 i voltarà pels més de vint teatres de la xarxa fins al juny del 2018. D’altra banda, coincidint amb els vint-i-cinc anys de la mort de l’escriptora, a partir del dijous 10 de novembre es podrà veure als teatres XTAC l’espectacle ROIG, un homenatge especial a l’autora d’èxit, catalanista, feminista i compromesa, Montserrat Roig.

“La Xarxa és una gran escola de gestió cultural” afirma Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, que entén el projecte com una d’aquelles brillants oportunitats sorgides a partir d’una gran crisi. “Fa anys que fem feina, però mai ens havíem unit per a assolir objectius comuns. El treball cooperatiu és el que donarà fortalesa a aquest projecte cultural” que compta amb el suport de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

I és que el nombre de teatres d’ateneus al nostre país és ric i abundant, generador d’un elevat nombre d’activitats molt arrelades a l’entorn de cada entitat. “Crec que no exagero si afirmo que Barcelona ha estat la capital europea dels ateneus” diu Juanjo Puigcorbé, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, que dóna suport a aquesta xarxa: “els Ateneus no tan sols van viure el seu moment gloriós a principis del segle passat, creant una xarxa d’associacionisme envejable, sinó que segueixen sent la possibilitat d’educació permanent en la qual creia Anselm Clavé”.

En aquesta línia, els membres de la XTAC han mostrat una actitud crítica amb les retallades en pressupost cultural i han volgut reivindicar la necessitat de donar suport al sector de les arts escèniques i al treball de proximitat arrelat al territori. “Estem cansats de fer pedagogia sobre el retorn social de la cultura, s’ha de ser molt estaquirot per a no entendre-ho” torna Puigcorbé: “Només ens pot salvar la cultura. La victòria de Trump és un altre avís de l’esperit retrògrad d’aquests temps: la cultura ha de ser capdavantera d’aquest futur que sembla tornar enrere”.