Tres homenatges a Teresa Pàmies

La fira Litterarum celebra l'Any Teresa Pàmies programant tres espectacles dedicats a la seva figura.

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

“De memòria, cadascú té la seva”, deia Teresa Pàmies. No obstant això, tot patrimoni cultural té el seus referents innegables, i ella, com a gran cronista d’una època, és recordada per molts. Enguany celebrem l’Any Teresa Pàmies en honor al centenari del seu naixement, i la fira Litterarum se’n fa ressò programant tres espectacles dedicats a la seva figura.

La dotzena edició del Litterarum se celebra enguany a Móra d’Ebre del 30 de maig al 2 de juny. Es tracta d’una fira que, a partir de diverses disciplines artístiques, promou l’espectacle basat en textos literaris escrits originàriament en llengua catalana. És per això que tres espectacles diferents transformen la vida i obra de Teresa Pàmies en música, teatre i programa radiofònic.

“Quan vaig començar a llegir l’obra de Teresa Pàmies em va semblar una autora fora del comú, d’escriptura meticulosa, que parlava des d’una perspectiva diferent, amb un intens component humà i una visió d’esquerres i feminista”, afirma la cantant de blues Big Mama Montse. És per això que li dedica una conferència-concert tituada Teresa Pàmies, la llengua com a ofici, basada en 10 composicions, algunes pròpies (amb molta presència del bolero) i d’altres basades en poemes d’autores catalanes de la talla de Mercè Rodoreda o Montserrat Abelló. La cantautora recorda a Pàmies amb amor i respecte tant per la seves conviccions feministes i d’esquerres -que, com apunta, eren “ben distants del context polític que li tocà viure”- com per la seva escriptura caracteritzada pel “gaudi per la paraula i l’expressió afinada”.

Amb to distès, anècdotes curioses i llenguatge proper dirigit als més menuts, Berta Rubio (de la companyia Laberta Delpoblet) presenta la figura de Pàmies a l’espectacle Hola, soc la Teresa. Un viatge per la vida de Teresa Pàmies. Pel fet que la literatura d’aquesta autora és difícil d’entendre pels infants, ho fa a partir de la seva vida. En una obra a mig camí entre el teatre de petit format i el contacontes, es presenta la biografia de Pàmies dividida en quatre moments clau: infantesa, joventut (guerra), maduresa (exili) i vellesa. Aquestes quatre fases de la interpretació es reforcen amb l’atrezzo. Sobre l’escenari, presidit per un mapamundi de fons, els quatre espais es delimiten a partir de quatre objectes representatius de cada etapa: el de la joventut, amb una cadira blanca plegable i un casc de soldat; el de la maduresa, amb una maleta de viatge, i la de la vellesa, amb un vell balancí, també blanc. Recomanable per a públic d’entre 7 i 12 anys.

Acabada la Segona Guerra Mundial, Teresa Pàmies va tornar a Europa, concretament a la ciutat de Praga, on va ser redactora i locutora de les emissions en castellà i català de la ràdio de la ciutat. Anys més tard i ja de tornada a Catalunya, va col·laborar regularment amb Catalunya Ràdio i Ona Catalana. La unitat mòbil ES-BOràdio (de ES-BOteatre) recorda el mitjà des del qual l’autora es va començar a fer sentir amb un programa radiofònic en directe: La veu escrita de Teresa Pàmies, que és el tercer espectacle dedicat a l’autora que es podrà veure enguany a la Fira Litterarum.

Pots consultar tota la programació al web de Litterarum.

Pots consultar el butlletí de maig de l’Any Teresa Pàmies aquí.

Pots subscriure’t al butlletí de l’Any Teresa Pàmies aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació