Tres converses amb poetes d’una altra generació

16.10.2015

El 15è Festival nacional de poesia a Sant Cugat va proposar un repte a Màrius Sampere, Joan Margarit i Feliu Formosa. En concret, va demanar-los que escollissin un o una poeta d’una altra generació per compartir un diàleg durant el festival. Sampere va triar Cèlia Sànchez-Mústich, Margarit va decantar-se per Teresa Colom i Formosa va seleccionar Cinta Masip. Aquestes tres parelles conversaran la setmana vinent a Sant Cugat, en tres actes inèdits amb la poesia com a pal de paller.

Màrius Sampere | Foto de Carme Esteve

Màrius Sampere | Foto de Carme Esteve

El Festival nacional de poesia defuig aquest any l’estructura d’edicions anteriors, en què es posava el focus en un poeta d’honor que centrava gran part de les activitats. Per celebrar els 15 anys de la iniciativa, enguany s’ha volgut donar veu a una gran diversitat d’autors, alguns dels quals van ser poeta d’honor en edicions passades. Entre aquests hi ha Màrius Sampere, Joan Margarit i Feliu Formosa, que tornaran al festival amb una proposta de caràcter intergeneracional.

“És una manera més autèntica d’apropar-se a cada poeta, de fer-ho a partir del vincle entre els dos autors”, explica la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs. Les poetes compartiran impressions sobre l’obra de l’autor, intercanviaran opinions sobre la creació i l’ofici, reflexionaran sobre la literatura i parlaran de la poesia en general. A més, faran lectures conjuntes de la seva obra i posaran sobre la taula les diferents visions sobre el fet poètic.

En aquesta línia, els poetes han escollit persones que són lectores de la seva obra i que poden presentar-la des d’una experiència de lectura pròpia. Segons Borràs, “és molt interessant veure els diàlegs entre aquests autors consolidats i les poetes, que presentaran el seu Màrius Sampere, el seu Joan Margarit i el seu Feliu Formosa”. La directora de la ILC creu que aquestes converses poden exercir “de porta d’entrada, de pont i de guia de lectures” a les obres dels poetes i, alhora, potenciar “un relleu generacional i una tensió lectora”.

Joan Margarit

Joan Margarit

Com altres activitats, aquestes converses també busquen trencar certs prejudicis de la poesia. Borràs lamenta que aquest gènere es percebi com a “hermètic i fosc” i que “només un 2% de la població lectora llegeixi poesia”. Així mateix, la directora de la ILC subratlla que “els festivals de poesia estan en creixement” i que “està comprovat que quan confrontes la gent amb la poesia passen coses”, dos fets que haurien d’ajudar a capgirar aquesta tendència.

Malgrat que el festival no va concretar als poetes el gènere dels seus acompanyants, tots tres han escollit dones per als diàlegs. “Que les tres siguin dones és una casualitat”, assegura Borràs, que admet que la programació de l’edició d’enguany té una alta presència femenina. Des del cartell, ideat per l’artista Paula Bonet, fins a l’espectacle inaugural, a càrrec de l’actriu, dramaturga i poeta Estel Solé, les dones tindran un protagonisme especial al festival, que està organitzat per la ILC i l’Ajuntament de Sant Cugat. Fins i tot, la Nit de Poesia (que aquest any ha escollit la direcció a través d’un concurs obert) serà una creació d’Àngels Gregori, que també s’ha encarregat de dirigir-la. En aquest esdeveniment hi participaran Mireia Calafell, Manuel Forcano, Sònia Moll, Josep Piera, Lluís Solà, Josep Maria Sala Valldaura i Antònia Vicens com a poetes convidats.

Feliu Formosa | © Manu Manzano

Feliu Formosa | © Manu Manzano

La conversa entre Sampere i Sànchez-Mústich tindrà lloc dilluns vinent a dos quarts de vuit del vespre a la Llibreria Alexandria. Margarit i Colom dialogaran dimarts a la mateixa hora al Celler Modernista. Finalment, Formosa i Masip ho faran dimecres també a dos quarts de vuit a la Llibreria Paideia. En paral·lel, la pintora Trini Sotos s’ha inspirat en les obres dels tres poetes per concebre l’exposició Pinzells i poesia, que es pot veure a la sala Pou d’Art de Sant Cugat.