30 anys de música del Liverpool català

El Mercat de Música Viva de Vic celebra 30 anys. | Gerard E. Mur

Hi ha qui veu en Vic un petit Liverpool català. La ciutat anglesa i la capital osonenca són, amb totes les diferències, forns abastadors de cantants i bandes. Vic és i ha estat bressol i casa de nombrosos músics. Alguns hi han nascut; altres s’hi han format (té una important Escola de Música: l’EMVIC) o hi han vist créixer la seva carrera professional. De Vic (i per extensió Osona) són Pep Sala de Sau, Núria Graham o Arnau Tordera d’Obeses. El municipi pot considerar-se un aspirant a capital musical de Catalunya. I en aquesta aspiració hipotètica hi ha tingut un paper fonamental el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que aquest any posa els peus a la trentena amb un programa completíssim. El Mercat se celebrarà entre el 12 i el 16 de setembre.

“Només per la xifra és digne de celebrar”, deia Marc Lloret, director artístic del Mercat, durant la roda de premsa de presentació del cartell. “Han passat moltes coses durant aquests trenta anys”. Tres dècades a les quals es vol donar continuïtat amb una embranzida. I per això al cartell d’aquesta edició apareix una dona saltant: “És l’impuls que cal per fer el mercat encara més viu”. Un Mercat, deia Anna Erra, alcaldessa de Vic, que ha sumat edició rere edició “una certa tradició i consolidació”. Per a Erra, no posar la ciutat a disposició del festival és impensable: “És una gran oportunitat per a Vic i per al sector”.

Lloret explicava que arriba un Mercat més enfocat al negoci, a la creació d’oportunitats: “Vic és un dels principals mercats de la música. Té un paper estratègic com a espai de trobada i d’intercanvi. És la plataforma idònia per presentar noves propostes i fomentar els contactes professionals”. En aquesta edició, per exemple, el MMVV tornarà a ser el lloc on el col·lectiu MiM (Mujeres de la Industria de la Música) faci la seva assemblea anual. De fet, enguany el Mercat té un “marcat discurs feminista” amb la presència d’artistes com Mercedes Peón  o Clara Peya (de qui podeu llegir una entrevista aquí).

“Una de les potes més importants del Mercat és la internacionalització”, sosté Lloret. Una de les més treballades, per tant. Ell i la resta de programadors visiten festivals i fires internacionals, que és on es generen els intercanvis de bandes i solistes. En la programació d’aquesta trentena edició, destacaran músics del Regne Unit (Hey Elbow o Jack Found). Argentina també és un dels països que aportarà més cares: Onda Vaga (“uns Manel a l’argentina”) o Perota Chingó. S’espera que el 2019 sigui Portugal qui més contribueixi en aquest sentit.

Pel que fa a la programació, s’ha volgut intensificar el discurs de la diversitat. Diversitat d’estils, de procedències, de llenguatges i de formats. Lloret parla de “manca de complexos”. I la veritat és que el propòsit s’ha aconseguit notablement. Els principals escenaris seran la Plaça Major, El Sucre, el Teatre Atlàntida, la Jazz Cava i el Casino de Vic. A la Plaça dels Màrtirs s’hi farà l’Off Mercat. No hi ha res programat a la sala Pasternak: el passat octubre va tancar després de 13 anys.

De casa podrem veure als mallorquins Zulú Zulú i Joana Gomila, Panellet, Joan Colomo (“que pot passar del pocasoltisme a la reflexió”), Miquel Viella (que estrenarà nou disc: La línia màgica), Guillamino, Gemma Humet a la vora de Toti Soler, The Sey Sisters (que passaran del Mercat a la Sala Gran del TNC), The Black Barbies (swing exquisit), el flamenc fusionista de Maruja Limón, l’electrònica dels valencians Salfvmant o la banda Barbott, que també pujarà a l’escenari amb disc per presentar. Els clàssics seran Joan Miquel Oliver, Els Amics de les Arts i Els Catarres.

Més veus estrangeres? Els francesos Ko Ko Mo (“amb un líder polifacètic, un malabarista”), Diván du Don (“rumba mestissa”), la coreana Lee Hee-Moon (“tradició musical expressada de manera insòlita”), l’italià Alessio Arena (que podeu descobrir en aquesta entrevista), Tori Sparks amb Calavento (“amb una presència escènica molt potent”), la japonesa DJ Txako i tants d’altres. Tots i totes, bandes i solistes forans “fàcils de moure”, amb sortida.

Per acabar, Lloret va avançar alguns detalls del concert inaugural, que serà coral i commemorarà els trenta anys del Mercat. El guió anirà a càrrec de Natza Farré i Oriol de Balanzó, conduirà la festa la cantant Dolo Beltran i actuaran Kiki Morente (fill del cantaor), David Carabén, Lluís Gavaldà, Andrea Motis o Núria Graham. Moltes veus per a una gran celebració que “encara s’està coent”.

El cartell encara inclou un artista més: Valtonyc (entrevista aquí). “Si tenim sort i les coses canvien, comptarem amb ell”, indica Lloret. “No programen el que ens agrada sinó el que creiem que pot ser més interessant per al públic i per als programadors d’altres festivals”.

Trobareu tota la informació de la programació del Mercat en aquest enllaç.

https://www.youtube.com/watch?v=PW3-sIZdwKg

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació