Trapezi, la fira amb un director artístic malabarista

12.04.2016

S’ha presentat en societat la propera edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que tindrà lloc del 12 al 15 de maig a Reus. Aquesta és la vintena edició, i el Trapezi arriba amb una majoria espaterrant de companyies catalanes en la seva programació, així com potencia les residències artístiques i les trobades entre professionals.

Iceberg, el nou espectacle de Leandre

Iceberg, el nou espectacle de Leandre

El Departament de la Cultura de la Generalitat té sis mercats estratègics en cartera, com Santi Vila, Jordi Sellas o ara Xavier Díez (nou director de l’ICEC) ens recorden a cada nova presentació: el Sismògraf d’Olot (dansa), La Mostra d’Igualada (teatre familiar), el Trapezi de Reus (circ), FiraTàrrega (arts de carrer), el Mercat de Música Viva de Vic (música) i la Fira Mediterrània de Manresa (cultura popular).

Després d’Olot i Igualada, arriba el torn de Reus, que amb el Trapezi es converteix durant quatre dies en la fira més important del sud d’Europa en aquest camp de les arts escèniques. Un total de 28 companyies oferiran els seus espectacles, utilitzant i mesclant un total de 20 disciplines: verticals, manipulació d’objectes, acrobàcia, contorsió, suspensió capil·lar, funambulisme… Als carrers i places de Reus, així com els teatres (Bartrina, Fortuny, Bravium) i als parcs, els reusencs i els visitants, els aficionats i els programadors podran veure una selecció del millor circ contemporani que s’està fent a Catalunya.

Perquè tal com es va encarregar de recalcar Jordi Gaspar, director artístic del Trapezi, a la programació d’enguany hi ha un 70% de companyies catalanes, fet que demostra el bon moment del circ contemporani al nostre país. Bon i mal moment, s’entén, ja que com va dir el director: “Artistes de circ de la resta d’Espanya vénen a viure i a treballar a Catalunya, mentre que els catalans se’n van a França”. Al llarg dels seus vint anys de trajectòria, el Trapezi s’ha convertit en la fira de referència on vénen els programadors de tota Europa per veure i contractar espectacles que, si bé no són estrenes absolutes, s’han estrenat en el darrer any. Aquesta edició estarà centrada en els malabars (“gènere estimat i odiat a parts iguals”, segons Gaspar) i es posarà l’accent en la creació, donant suport a Joan Català i Jordi Kerol. Català farà una residència artística a L’Alcover, petit poble proper a la capital del Baix Camp, que compta amb un convent reconvertit en equipament cultural, el Convent de les Arts. Allà oferirà una funció del seu nou espectacle, Menar, juntament amb Roser Tutusaus, abans del Trapezi, el divendres 6 de maig. Jordi Kerol preestrenarà la seva carrera en solitari amb l’espectacle Extravaganza, un treball que ja està més avançat i que presentarà al Dóna’m una pista, l’espai de professionals.

Els 20 anys del Trapezi se celebraran de diferents formes, entre elles amb quatre muntatges de gran format. El Cabaret serà el primer, conduït per l’actor Miquel Ripeu, que el presentarà coordinarà conjuntament amb Celso Pereira, de la companyia de circ “eia”. Un altre espectacle de gran format és …Sodade…, de la companyia francesa Cirque Roueages, una proposta suggerent en què funambulisme, trapezi i equilibres s’embolcallen de música en directe, i que es podrà veure a la Plaça Mercadal el dissabte i, com a espectacle de cloenda, el diumenge. També podrem veurre el clown català Leandre i el seu nou espectacle, Iceberg, on el pallasso, al costat de Mireia Miracle, es converteix en ieti, cavernícola o nàufrag. Finalment, a la Plaça de la Llibertat s’hi podrà veure la companyia balear Circ Bové, amb Vincles, celebració dels deu anys de la companyia (i que es va poder veure a la darrera Mostra d’Igualada).

L'elefant del Trapezi, de Los Herrerita

L’elefant del Trapezi, de Los Herrerita

Dins dels actes de celebració dels 20 anys de Trapezi, es publicarà un llibre de fotografies de Tjerk van der Meulen, 20 elefants per un Trapezi (coeditat per la Circoteca i Edicions Cossetània), juntament amb una exposició de les seves obres. El fotògraf holandès ha retratat la Fira durant les darreres dues dècades, captant en imatges tant la feina dels artistes com la vida que omple els carrers i places de Reus.

El circ de sala també serà present a Reus, amb companyies com Animal Religion, que l’any passat va presentar Tauromàquina i enguany torna amb Sàpiens Zoo, que també es podrà veure al cicle Circ d’ara mateix del Mercat de les Flors. Jordi Gaspar (que durant molts anys va treballar de malabarista, portador i fent trapezi volant) destaca el bon moment del circ a Catalunya, i celebra l’obertura de La Vela, a L’Estruch de Sabadell, projecte que està intímament lligat a la fira reusenca: a La Vela les companyies podran crear i assajar els seus espectacles, al Trapezi mostar-los i vendre’ls, i l’ideal és que els teatres públics (TNC, Lliure, Mercat de les Flors) i tots els teatres de Catalunya acabin programant més circ (i dansa, i teatre familiar… “les germanetes pobres” de les arts escèniques) molt més sovint del que estem acostumats. En el darrer any s’ha doblat la presència del circ de sala als teatres catalans, i la intenció és que aquesta tendència pugi de forma imparable.

O sigui que, ja ho saben del 12 al 15 de maig cap a Reus falta gent!