Transitar: com orientar-se en un món canviant

23.01.2019

El resultat final d’un projecte col·laboratiu és només la punta d’un l’iceberg. Com sempre, la part visible s’emporta tot el reconeixement, però el projecte desborda la cara exposada. Això és el que passa amb la mostra itinerant TRANSITAR, orientar-se en un món canviant, que s’exposa a l’Arts Santa Mònica des del 22 fins al 27 de gener, però que va molt més enllà.

L’exposició Transitar explica l’experiència de persones que han reorientat la seva vida, com l’entranyable Pilar Soler de Vilafranca | Foto: DIBA

Sovint atribuïm l’orientació a la joventut. Els centres educatius acompanyen i guien als estudiants que tot just comencen a fer un camí. Però l’exposició Transitar, orientar-se en un món canviant, ens demostra que no: que orientar-nos és un acte que fem tota la vida, sobretot ara que vivim en un sistema laboral i social menys estable, i que cal que en siguem conscients. La mostra és la part més visible del projecte Transitar, impulsat per la Diputació de Barcelona (DIBA) i comissariat pels artistes Gemma Guasch i Josep Asunción. L’objectiu de la Diputació és lluitar contra l’abandonament escolar prematur i promoure l’educació i noves oportunitats educatives al llarg de la vida.

Com resumeix el diputat d’Educació, Rafael Homet, “la nostra feina és treballar per l’èxit educatiu, que no és només l’èxit escolar”. L’exposició l’ha inaugurat Marc Castells,  president de la Diputació de Barcelona, que ha explicat que amb aquest projecte “ofereix una proposta que s’ha d’entendre dins d’un marc d’innovació, participació activa i formació continuada”. I així és: aquesta mostra parteix d’un procés participatiu i creatiu previ, que s’ha concretat en tres dinàmiques participatives, de caire reflexiu i creatiu, dutes a terme en quatre municipis (Badia del Vallès, Centelles, Sant Vicenç dels Horts i Vilafranca del Penedès).

La feina anterior a l’exposició és majúscula, perquè representa el nucli del projecte. Hi han participat diferents grups de persones: per una banda, l’equip de Gerència de la DIBA, format per vuit professionals; per altra banda, l’equip d’art, format per una vintena d’exalumnes d’escoles d’art i disseny, joves que, precisament, comencen a orientar-se enfocant la seva vida professional; i, finalment, els equips de territori, constituïts, a nivell local, per persones d’edats i formació diversa, afectades de forma directa pel tema de l’orientació. Aquests participants nodreixen l’exposició amb les seves aportacions.

El resultat és un projecte que repensa l’orientació a partir de dos aspectes temàtics: la persona que transita, i el món canviant per on transita. És així com al centre de la mostra hi trobem la imatge d’una casa, que serveix com a metàfora de l’ésser humà. La casa representa l’autoconeixement, i té dibuixades unes golfes –on hi ha els somnis que tots tenim-, una planta –on hi ha la realitat- i un soterrani –l’espai de desajust entre els somnis i la realitat, on apareixen les pors i les inseguretats-. La casa ens situa i alhora ens llança una pregunta: on som?

La resta de l’exposició es modula a través de la idea de món canviant, i planteja els múltiples aspectes que afecten el subjecte a l’hora de transitar: la tria, les condicions de l’entorn, la infoxicació, conviure amb l’èxit i el fracàs… El visitant de l’Arts Santa Mònica s’enfronta també aquí amb un reguitzell de preguntes, com ara: on volem anar? Com podem arribar-hi? De fet, l’espectador farà bé d’agafar un full de sala, perquè allà s’hi plantegen activitats i dubtes que ell mateix pot formular-se per tal d’interactuar amb la mostra, endinsar-se profundament en la temàtica i, finalment, sortir d’allà havent reflexionat. Com resumeix la comissària Gemma Guasch: “aquesta exposició l’heu de treballar”.

Per la seva banda, el comissari Josep Asunción ha destacat el paper de la Diputació a l’hora de fer treball en xarxa, perquè per no perdre’s és necessari “que hi hagin serveis i persones connectades”. De fet, qui vulgui saber més sobre els testimonis que apareixen a la mostra, poden escanejar els codis QR que trobaran per tal de veure les històries personals completes, així com altres sorpreses més, com ara veure en moviment les il·lustracions que decoren l’exposició.

Per cert, com hem dit al principi, l’exposició és la punta d’un iceberg que encara és molt més gran. Paral·lelament a Transitar, orientar-se en un món canviant, s’estan duent a terme sis laboratoris: trobades en les quals la DIBA reuneix tècnics dels ajuntaments de la província i els fa reflexionar sobre les seves confluències, relacions i propòsits, amb l’ajuda dels joves artistes i estudiants de disciplines creatives com el disseny o la il·lustració, Carles Castaño, Georgina Asunción, Helena Izquierdo, Guille Manchado, Aitana Prous i Sergi Laclaustra.

A més, la inauguració de l’exposició és també el tret de sortida de la Setmana TRANSITAR que inclou una àmplia programació com un laboratori sobre resiliència, activitats sobre orientació anomenades Minilabs, banc d’experiències, un diàleg sobre viure l’èxit i el fracàs, sessions de treball i visites interactives.