Transformar la por

16.05.2018

La por sempre està a l’aguait. Però si ets artista i estàs a punt de sortir a l’escenari davant un munt de gent, com combats la por escènica? La cinquena Jornada de la Salut dels Músics i les Arts Escèniques gira entorn aquest problema i dóna les eines necessàries per solucionar-ho. La clau està a treballar la por escènica per transformar-la en oportunitats. La jornada tindrà lloc el dilluns 28 de maig de 08.45h a 14.30h a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Autor: Koenk68 (CC-BY-SA)

El món laboral està ple d’accidents de treball, sense importar l’àmbit. Com diu el cap de gabinet de presidència i direcció general de Mútua Intercomarcal, Lluís Sarró, no cal veure braços enguixats perquè hi hagi patiment, ja que les afectacions dels músics passen desapercebudes i en solitud. S’ha de tenir en compte que el sector de la música i les arts escèniques en general viuen aquests accidents laborals en la intimitat, encara que això no significa que pateixin menys, moltes vegades el dany es porta dins. Per aquest motiu, la Jornada vol ajudar als professionals de la música en aquestes dificultats tant físiques com psíquiques, i al mateix temps valorar-les com cal i amb respecte.

El músic i cantant del grup Gossos, Natxo Tarrés, també participa en l’edició d’enguany amb el taller Música, silenci, cos i interioritat. A través d’una sessió de percussió-corporal els assistents podran extreure la rítmica del seu propi cos, descobrir les moltes capacitats de ressonància que té i connectar amb l’ara per poder adoptar una mirada diferent.

En relació amb la por escènica, Tarrés comenta que, com tothom, en algun moment ha patit aquesta por i li ha arribat a perjudicar. L’origen i causant de la por escènica és la ment, quan no està al teu servei, sinó que pren vida per ella mateixa. En el cas del cantant ha sofert la por al blanc, allò d’estar parlant i no saber què dir, amb la consegüent situació de pànic i sensació de precipici per intentar sortir-se’n d’alguna forma. La solució que dóna és respirar i intentar continuar com sigui. D’altra banda diu que “aquesta por escènica té molt a veure amb l’opinió que tens sobre tu mateix, però també sobre què pensin de tu la resta”. La por escènica és por de tu mateix, i sobretot por de com et vegin els altres, por d’aquest jutjament.

Quan surto a l’escenari tinc certa por, però el problema és saber quan anar-te’n”, el fundador i president de la Fundació Privada Taller de Músics, Lluís Cabrera, cita una frase d’Enrique Morente a tall d’anècdota. Posa el toc d’humor quan diu que saber quan marxar de l’escenari hauria de ser el tema de la propera edició, ja que molts artistes els manca modèstia.

El programa previst d’aquest any començarà amb una presentació institucional. A continuació s’impartiran quatre tallers. El primer serà Introducció a l’entrenament del ninja per combatre la por escènica, a càrrec de Jonathan Camps, on l’objectiu és obrir la consciència al potencial dels recursos que tenim i que sovint desconeixem. Transformar la por i l’estrès escènic en elements potenciadors.

El segon taller Acústica de recintes a nivell d’usuari, dirigit per Enric Guaus, presentarà una sèrie de consells pràctics per a la millora de l’acústica en l’espai domèstic destinat a l’assaig musical. Betlem Gomila s’encarregarà del tercer taller, Gaudir i no patir com a músic, que buscarà la connexió cos-emoció-ment per desenvolupar la tasca de manera saludable i traurà profit de pors o ansietat observant que formen part de la condició humana. L’últim taller serà Música, silenci, cos i interioritat, a càrrec de Natxo Tarrés i Santi Serratosa.

Aquest espai de trobada, reflexió i formació està destinat a totes les persones que dediquen la seva professió a les arts escèniques: músics, cantants, actors, professorat de música, professionals de la salut de les arts escèniques, tècnics de prevenció de riscos socials, estudiants, empresaris dels sectors d’oci i de la música, mestres, locutors, periodistes. Tots aquells que han de treballar de cara al públic. La Jornada té com l’objectiu ajudar-los a millorar el seu rendiment global en l’exercici de la seva professió, preservant la seva salut, i anar-se’n de la Jornada amb uns coneixements adquirits que puguin ser útils per al seu dia a dia.

Per més informació entreu aquí.

Etiquetes: