Traca final de les nits de jazz a L’Estartit

7.08.2017

Aquest dissabte, el Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava arribarà a la seva fi amb una vetllada de jazz fusió. Els ritmes més trencadors i híbrids del jazz arribaran a L’Estartit de la mà de Carlos Sarduy Latin Jazz Quartet (dissabte 12 a les 20.30) i Carles Benavent Trio amb Jorge Pardo Raynald Colom (el mateix dissabte a les 22.00). Un quartet i un quintet que s’uniran de forma excepcional per cloure l’edició d’enguany del festival.

Carlos Sarduy | © Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava

Els sons més frescs del jazz inundaran aquest cap de setmana L’Estartit, culminant així la programació del festival de jazz d’estiu. Durant tot el mes de juliol i mitjans agost, L’Estartit, amb les Illes Medes de fons, s’ha convertit en l’escenari idíl·lic del jazz. Les seves places i platges s’han omplert dels ritmes més ballables, íntims, càlids i frescos del jazz convertint-se en l’escenari del soul, el blues, el swing, la bossa nova, etc. I el jazz-fusió no hi podia faltar: aquest cap de setmana entrarà per la porta gran amb les actuacions de Sarduy i Benavent-Pardo-Colom. La traca final del festival.

Aquells qui vulguin escalfar motors (i l’oïda), no poden perdre’s l’actuació gratuïta de “Funk me” del divendres a les 19.00. De la mà d’Alverd OlivaRaül-Marc Portell, Esteve Martínez i RubenBerengena, el funk conquerirà la platja Gran de l’Estartit. Amb tota la seva puresa, profunditat i naturalitat, el funk protagonitzarà la darrera actuació de la programació del “Jazz en banyador”.

I, el dissabte, seran els ritmes afrocubans i el jazz-flamenc agafaran el relleu al funk i pujaran a l’escenari de la fusió amb l’actuació de Carlos Sarduy Latin Jazz Quartet (20.30) seguida del concert de Benavent-Pardo-Colom (22.00) a la plaça de la Llevantina. La cloenda del festival serà, en paraules de Montse Faura (la directora artística del festival) una “nit de fusions”.

Sarduy i el seu quartet (format pel pianista Javier Massó “Caramelo”, el contrabaixista Martín Leiton i el bateria Frank Durant). Als trenta-un anys, Sarduy ja ha tocat al costat de músics de la talla de Chucho ValdésDavid Murray o Esperanza Spalding i ha participat en festivals de renom d’arreu com ho són el London Jazz Festival, North See Jazz Festival, Womadadelaide o el Montreaux Jazz Festival, entre d’altres.

 

Nascut entre instruments i ritmes llatins a l’Havana, la gran companya de viatge de Sarduy ha estat sempre una trompeta, que des de ben petit l’acompanya allà on vagi. I aquest dissabte les seves bufades arribaran a L’Estartit. Fa uns anys la seva trompeta feu vibrar als cineastes Fernando Trueba Pedro Almodóvar i ara, com a mínim, la ventada dels seus ritmes afrocubans faran tremolar les Medes. L’any 2011, la seva trompeta sonava entre la banda sonora de dues pel·lícules de renom internacional, Chico y Rita La piel que habito.

Els seus bufecs ballen al ritme dels sons afrocubans, però no només. Són una fusió explosiva. Amb una exquisida sensibilitat i musicalitat, Sarduy, Melon Lewis, Leiton i Durant donaran vida a una fresca i divertida mescla musical, amb una gran sonoritat i intensitat. Sons llatinoamericans i afroamericans, de swing, de bebop i fins i tot de flamenc es barrejaran amb ritmes del jazz clàssic cubà dels anys 40, que recorda les trobades de mestres com Dizzy Gillespie, Machito o Chano Pozo.

El quintet format per Carles Benavent, Roger Blàvia, Roger Mas, Jorge Pardo Raynald Colom agafarà el relleu a Carlos Sarduy Latin Jazz Quartet en aquesta “nit de fusions”. Cinc veus provinents de formacions i trajectòries molt diferents es fusionaran dissabte a L’Estartit. La seva actuació serà una cruïlla d’estils, ritmes, sons però també de cultures.

Les melodies del trio de Benavent casen a la perfecció la modernitat del jazz amb el folklore del flamenc. A la hibridesa tan característica de Benavent, un dels referents del jazz-fusió a casa nostra i un dels jazzmen espanyols amb més anys de bagatge (amb gairebé cinquanta anys a les espatlles), dissabte vinent se li sumaran l’ímpetu i la vitalitat de les bufades del saxofonista madrileny Jorge Pardo i del trompetista francès Raynald Colom. 5 veus i 5 instruments que es fusionaran dissabte vinent arran de mar per fer-nos sentir i viure el jazz de ben a prop.

Dissabte vinent la plaça de la Llevantina de l’Estartit es convertirà en maremàgnum de sons, ritmes, sensacions i emocions. Jazz vora el mar: música i vida. L’Estartit s’acomiadarà aquest cap de setmana de les melodies de jazz arran de mar. Un any més de nits de jazz a L’Estartit que consolida el Jazz Festival L’Estartit-Costa Brava com un dels festivals del gènere de referència a casa nostra.