Tots som Vilafranca

7.02.2015

Vilafranca, un dinar de Festa Major, l’esperada tercera part de la trilogia sobre la identitat catalana de Jordi Casanovas, ja té data d’estrena: 19 de febrer a Vilafranca. Si a Una història catalana, la recerca de la identitat se situava en les fronteres físiques i mentals del país, i Pàtria girava al voltant de la política, l’art i la mitologia històrica, a Vilafranca la  qüestió identitària se situa al nucli d’una família tradicional catalana, amb les seves contradiccions al voltant del que es creuen ser i el que realment són.

Jordi Casanovas | Foto Ros Ribas

Jordi Casanovas | Foto Ros Ribas

 

A més, l’estrena del muntatge de Jordi Casanovas donarà el tret de sortida a #Vilafranca2015, la capital de la cultura catalana. Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès, ha declarat que el repte de la programació és combinar el “tradicionalisme amb la modernitat. No fem un programa on tot sigui políticament correcte perquè és avorrit”, ha assegurat. Després de quatre dies, l’espectacle de Casanovas girarà pels Teatres Amics, les sis sales municipals del país s’han associat per impulsar una producció teatral pròpia de gran format: Vic, Viladecans, Manresa, Sant Cugat i Granollers. Una història de comarques feta, produïda i estrenada a comarques.

Vilafranca, un dinar de Festa Major, explica la història d’una família que veu com el pare, el pal de paller, va desapareixent a causa d’una malaltia degenerativa. El dinar de la diada de Sant Fèlix coincideix amb el moment que la família ha de decidir què fan amb un terreny de vinyes. “És possible que aquest sigui el seu últim dinar plegats de Festa Major. És possible que prendre decisions comporti acceptar grans renúncies. És possible que alguns dels secrets i pensaments, que mai s’han dit, surtin avui entre el primer i el segon plat” escriu Casanovas al programa de mà.

Vilafranca és un espectacle volgudament local, però amb un component universal que permetrà que qualsevol espectador s’hi pugui identificar, com succeïx a les obres de Txèkhov o Tennessee Williams. “Cada un d’aquests onze personatges pot ser un de nosaltres” explica Jordi Casanovas i afegeix que “és una història única i una història comuna, tothom ho ha viscut a casa seva. La família és la nostra primera societat. I potser observant com es mou, pensa i sent una família catalana, podrem descobrir com realment es mou, pensa i sent tot un país”.

L’estrena del muntatge coincidirà amb el tret de sortida a Vilafranca capital cultural catalana on es programaran un total de 163 activitats que giraran al voltant del patrimoni, la cultura popular, les arts escèniques, musicals i plàstiques i, evidentment, la gastronomia. La Capital de la Cultura Catalana, concepte nascut l’any 1985, té com a objectiu ampliar l’ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, així com el d’oferir al municipi designat com a Capital una forma de promocionar-se.