Tots som Nàufrags

10.01.2016

Lluís Danés ha convertit la Sala Mac del Mercat de les Flors en un gran mar. I sobre aquest mar, que sentim respirar furiós, hi ha posat una pastera. Autor de coreografies molt reeixides i espectaculars, Danés s’ha imposat aquí el repte dramatúrgic difícil, molt difícil, de donar veu i cos als immigrants que perden la vida creuant el Mediterrani, “les esvanides ombres del nostre mar’, per dir-ho amb una expressió del poeta d’Arenys. Per fer-ho Danés ha tingut l’encert d’implicar-hi la veu potent i diàfana de Bikimel i la música del pianista Xavi Lloses, que ha compost una partitura original per a l’ocasió, probablement un dels valors més sòlids d’aquest espectacle.

Naufrags, de Lluís Danés, al Mercat de les Flors

Naufrags, de Lluís Danés, al Mercat de les Flors | Foto David Ruano

Danés no ha volgut donar el paper de nàufrags a actors. Els nàufrags són aquí titelles que el mateix coreògraf ha esculpit per a l’ocasió, i que paradoxalment donen al relat una intensitat dramàtica molt superior. Els titelles, en la seva condició d’objecte, tenen el hieratisme de la màscara, que sovint pot ser molt més pertorbadora que el rostre més esqueixat dels humans. La música de Xavi Lloses els eleva, però no els salva del seu destí de derelictes. Com diu el mateix Danés, aquests nàufrags són invisibles i són molt a prop nostre.

Per rescatar-los d’aquesta invisibilitat, Danés posa davant nostre un mirall per donar-nos a entendre que tots som refugiats, tots som nàufrags. L’escenògraf d’Arenys crea un espai i una atmosfera amb la seva destresa habitual, i connecta de manera convincent amb l’espectador a través de la música però el relat que construeix a partir d’uns poemes de Miriam Cano, molt ben recitats per Didac Rocher, no tenen la volada dramàtica necessària per ajudar-nos a saltar la fossa immensa que ens separa d’aquest mar. La mirada que hi projecta Danés pot arribar a commoure per la seva bellesa plàstica i musical, però el relat que se’n desprèn no sempre ens sostreu de la nostra condescendència d’occidentals per acostar-nos a la veritable compassió. Amb tot recomanable i imprescindible per als fans de Danés.

Avui diumenge a les 18h última funció al Mercat de les Flors.