Totes les notes de l’estiu de les comarques gironines

18.07.2017

Els Festivals de Peralada i Cap Roig encapçalen la llista de les cites musicals estiuenques a la Costa Brava, però en realitat l’estació càlida a Girona (ciutat i província) és habitada per la superabundància de certàmens i pluralitat d’estils. De la clàssica a l’indie i l’electrònica, passant pel jazz, fem un repàs al que serà la segona part de la temporada.

Bryan Ferry

Aquest cap de setmana aterraran al Castell de Peralada dos veterans pesos-pesats, ambdós nascuts el 1945 i que han començat ses carreres a l’inici dels anys 70: el britànic Bryan Ferry, excantant de Roxy Music, el divendres 21, i l’italià Franco Battiato, just la nit següent. S’equivoca qui pensa que són cites obligades, per què abunden per la província gironina altres propostes —i n’hi ha per tots els gustos. Precisament, el dia 22, comença a la Masia Can Gascons, a pocs quilòmetres de Llagostera, la sisena edició de l’Era, Festival de Música Alternativa i Electrònica, tot un oratge d’aire fresc a les comarques, sobretot des que el PopArb ha tancat portes. Després de la molt exitosa edició de 2016, l’Era apunta aquest any les seves bateries a l’indie rock musculat, amb prominència dels gallecs Triángulo de Amor Bizarro i dels empordanesos Cala Vento, tot i que Anímic, Nico Roig i Barbott donaran altres timbres a la trobada, que discorrerà fins a l’alba.

Qui prefereixi la clàssica, també té motius per alegrar-se, ja que aquest mateix dissabte 22 comença la setena edició del prestigiat Festival de Música Clàssica del Monestir de Cervià de Ter, organitzat amb el segell de qualitat d’Ibercamera. Durant quatre caps de setmana, el monestir romànic serveix d’escenari a recitals de cambra amb intèrprets d’alt nivell, com ara el violoncel·lista barceloní Arnau Tomàs (22/07), el Trio Fortuny (06/08) o la gran pianista moscovita Varvara (12/08). I tot i que hi ha òbviament altres esdeveniments per la Costa Brava que tenen la clàssica com a mòbil —com és el cas dels Concerts Clàssics, compartit per l’Escala i Empúries, tot l’estiu—, el de Cervià omple la llacuna que deixarà d’alguna manera a la capital el Nits de Clàssica, que es conclou aquest 23 de juliol, amb un gran concert de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines a l’Auditori local, amb obres de Dvořák i Schubert.

De fet, a Girona ciutat, la clàssica cedeix ara el seu lloc al jazz, que disposarà de tres fronts oberts: Les Nits a la Fresca, sisena edició, que promou cada dijous el conegut Sunset Club, un dels pilars històrics d’aquest gènere a la urbs. Torna igualment el Festival Tempo – Connecta’t amb les estrelles, novena entrega, amb dos espais: els concerts a pagament a la Plaça dels Jurats i els d’entrada gratuïta, amb artistes emergents locals, al Passeig Arqueològic. Serà del 20 de juliol al 13 d’agost. I encara el Cicle Joves Intèrprets que omplirà els diumenges la Casa de Cultura, espai essencial pels destins artístics de la ciutat.

Interminable, per tant, a nivells d’ofertes, aquest curt estiu, massa curt per veure-ho tot. Recordem encara que segueixen en actiu el Portalblau a l’Escala, el Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, o el programa Estereofònics a Platja d’Aro i S’Agarò, que ompliran diverses dates al juliol i a l’agost. Com cada any, també el de Cap Roig destaca per l’envergadura dels noms en cartell, que inclou en aquesta dissetena edició Ben Harper, Miguel Bosé, Andrea Bocelli o Norah Jones.