Tot okupa arrossega la seva merda

16.11.2017

El quart i últim combat de l’eliminatòria del VII Torneig de Dramatúrgia Catalana, celebrat en el marc del Temporada Alta, es va saldar el passat dilluns amb una altra víctima. En aquest cas, el text d’Anna Maria Ricart ha caigut davant del de Toni Cabré en un duel apoteòsic que va produir emocions contrastades als espectadors de La Planeta de Girona.

©Carme Parramon

Cristina Clemente va bromejar amb tupers gegant, o urnes, si és que no són el mateix, per després presentar els combatents de la batalla teatral que es duria a terme. El Torneig de Dramatúrgia és ja un tret diferencial del festival Temporada Alta de Girona. Consisteix en un enfrontament cordial entre dramaturgs catalans, i aquests tenen dos mesos per escriure un text de quaranta-cinc minuts. Una setmana abans de cada combat la peça s’entrega als actors, però autor i intèrprets no es troben fins al mateix dia de l’assalt. Així, el Torneig representa una simbiosi de talent, improvisació i dinamisme, que es pot resumir en una experiència trepidant.

L’obra guanyadora de l’últim combat va ser Okupes particulars, escrita per Cabré i interpretada per Júlia Truyol i David Vert. Un text àcid, crític i potent que explica la història de dos ocupants que coincideixen en una mateixa casa. De caràcters ben diferents, però ambdós amb ganes de deixar enrere el seu passat. Pretén ser una al·legoria dels viatgers, al deambulant errant; als perduts i als polissons que decideixen trencar amb el passat per construir un present sense preocupar-se gaire pel futur. A causa d’una idea singular, materialitzada i executada amb gràcia magistral, el jurat popular, és a dir els assistents, van premiar el text de Cabré amb un bitllet a la següent ronda.

El text contrincant va ser BCN Sants – El Masnou R1, d’Anna Maria Ricart. Una història materno-filial que va desencaixar mandíbules de riure, alhora que va provocar alguna reacció llagrimosa entre el públic. L’obra narra un trajecte en tren en què una noia, la Núria, troba una dona, la Mercè, idèntica a la seva mare, que acaba de morir. Commovedora i tendra, metafòrica i, a la vegada, íntima, propera, humana. Tot plegat, adobat amb unes interpretacions impecables de les actrius Julia Barceló i Angela Jové.

Com en cada sessió del torneig, el públic va protagonitzar un procés de votació final on va decidir el guanyador, de forma totalment democràtica i, fins a hores d’ara, encara sense represàlies ni aplicacions de 155 per part del govern central. Així doncs, Cabré passa a la segona semifinal, i s’haurà d’encarar a Xisco Rosselló dilluns 27 de novembre.

Abans, el 20 de novembre, Laia Alsina Ferrer es veurà les cares amb Manuel Veiga a la primera semifinal. El 4 de desembre tot conclourà i es decidirà en la gran final. Podeu consultar més informació sobre el Torneig al web del Temporada Alta.