Compte enrere per a la #Fmediterrania

Nit a l'Antiga Fàbrica Damm. Tinc hora a les 19.30h per entrevistar-hi Roger Mas, que divendres 16 d'octubre estrena el seu nou disc, Irredempt, a la Fira Mediterrània. Enguany Manresa congregarà entre el 15 i el 18 d'octubre més de 100 companyies d'arreu del món.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Nit a l’Antiga Fàbrica Damm. Tinc hora a les 19.30h per entrevistar-hi Roger Mas, que divendres 16 d’octubre estrena el seu nou disc, Irredempt, a la Fira Mediterrània. Enguany Manresa congregarà entre el 15 i el 18 d’octubre més de 100 companyies d’arreu del món.

Foto de família de Fira Mediterrània, ahir a l'Antiga Fàbrica de la Damm

Quan hi arribo, el Roger Mas s’ha esfumat. Mentre l’esperem en Pep Garcia-Pascual, mestre de cerimònies de la nit, em fa passar a una sala de visites, on hi ha una noia estirada a terra. Aviat m’adono que és una ballarina, la Sònia Gómez!, que està fent estiraments i meditació mentre escalfa abans d’actuar a la presentació de Fira Mediterrània a la Damm. La Sònia presentarà a Manresa l’espectacle A vore, una aproximació a la jota de l’Ebre. La Sònia em pregunta si aquest edifici on som és un centre cultural. La veritat és que no sabria com definir-lo. A banda de ser un dels llocs on més cervesa he begut al llarg de la meva vida, és també la seu barcelonina i l’aparador de molts festivals i mogudes que se celebren en diferents indrets del país. Després entra en Santi Careta, d’Astrio, que acompanyarà la Sònia. I tot seguit arriba en Màrius Serra, que ve de Tàrrega, i ens diu que Mas ha de ser investit president. Vol dir en Roger Mas, que acaba d’entrar per la porta escortat pel Néstor Lozano de Comèdia, i comencem tots a beure cervesa, amb una ferma voluntat irredemptista.

El Roger Mas, que acaba de tornar d’una petita gira als Estats Units, em parla d’Irredempt i de la cançó del disc que més li agrada, ‘El rei dels verns’, que és justament el tema que cantarà aquest vespre a la Damm. És una història tremenda, que Mas interpreta virtuosament alternant les veus de tres personatges. Al llarg de la gala es presenten altres espectacles que prometen. Oriol Grau i Fermí Fernández fan una escena picant del ball parlat de dames i vells, una obra de caire popular que es representa a Tarragona des del 1514 i que enguany es portaran a la Fira amb una versió adaptada à propos per als manresans. Ada Vilaró també presenta el seu espectacle, que la portarà a seure al carrer durant 1.440 minuts, l’equivalent a 24 hores. Vilaró interaccionarà amb el públic en silenci, només amb la mirada i una capsa de guixos. Darrere aquesta proposta hi ha la voluntat de reivindicar l’espai públic com un lloc de trobada i de diàleg.

Màrius Serra també puja a l’escenari en representació dels pregoners. Serra compartirà cartell amb Xavier Albertí i Carme Rusacelleda. Tots tres estaran d’acord amb una cosa, i és que Catalunya és el melic del món, ni més ni menys que l’origen de l’univers. La Fira ha publicat un primer tast del que seran aquests pregons. En el cas de l’enigmista Màrius Serra, té el propòsit de demostrar que totes les llengües de Babel provenen del català.Si en voleu saber més, no us perdeu aquest vídeo.

 L’espectacle inaugural

David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània, m’explica que l’espectacle inaugural, In somni, serà tota una declaració de principis. Kulbik Dance Company i la Cobla Sant Jordi s’han aliat per propiciar una trobada aparentment impossible entre hip-hop i música de cobla. “La Fira mostra així l’aproximació entre cultura tradicional i cultura urbana. El projecte va néixer durant la Fira de l’any passat com un laboratori. Un any després, la Fira presenta l’espectacle en coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona, que també inaugura temporada amb aquesta proposta.

“Som una fira de negoci, però també d’idees i conceptes i valors. Volem que sigui inclusiva i participativa, i que posi en valor el teixit de la cultura popular”, m’explica Ibáñez. “L’origen de Fira Mediterrània és molt folk, però amb els anys s’ha anat obrint a músiques del món, i enguany volem reivindicar accions artístiques que amplien la base social de la cultura: dansa amb gent gran, concerts pedagògics, reivindicació de l’espai públic com a espai de trobada”. En aquesta línia, Ibáñez ha programat espectacles com El silenci d’Hamelin, de Farrés Brothers i cia, que es proposa acostar el nens a la llengua de signes per a persones sordes. O també la companyia De Loopers, que convidarà un centenar d’alumnes de l’IES Pius Font i Quer de Manresa a ballar durant una setmana, vuit hores al dia, sota la direcció de dos experimentats coreògrafs. En definitiva, “es tracta de connectar sectors que normalment estan estancs i d’introduir col·lectius que estan fora de la cultura, no només com a públic sinó també com a artistes”, diu Ibáñez.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació