Tossa i els dos pintors alemanys de la Guerra Civil

27.11.2015

1936. Fred Uhlman i Oskar Zügel coincideixen a Tossa de Mar. Ells, alemanys fugits d’origen jueu, troben en aquest poble de la Selva un indret on relaxar-se i dedicar-se a pintar. Fins que arriba la guerra i tot canvia. Un reportatge de Glòria Bosch i Susanna Portell pel número de novembre de L’Avenç.

Fred Uhlman, Tossa, 1936. Oli sobre tela | Font: Museum of New Zealand, Te Papa Tongarewa, Wellington.

Fred Uhlman, Tossa, 1936. Oli sobre tela | Font: Museum of New Zealand, Te Papa Tongarewa, Wellington.

L’escriptor i pintor alemany Fred Uhlman (Stuttgart, 1901 – Londres, 1985) arriba a Tossa de Mar l’1 d’abril de 1939. Fa tres anys que ha marxat d’Alemanya i ve de París. Allà ha descobert una nova passió: pintar. A Catalunya coneix Oskar Zügel (Murrhardt, 1892 – Tossa de Mar, 1968), que fa cinc anys que viu en aquest poble de la Costa Brava amb la seva família. Gràcies als textos d’Ulhman, descobrim escenes de la Guerra Civil a Tossa i el que va suposar pels seus habitants.

Escenes que podem llegir al número de novembre de L’Avenç com, per exemple, el dia en que els anarquistes van trepitjar el poble: “Havien arribat anarquistes de Barcelona que volien cremar l’església. Li vaig preguntar [a la mestressa] quan ho farien, i ella em va dir que després de la siesta. Vaig anar a l’església cap a les quatre de la tarda, no hi havia ningú”. Tal com escriuen Glòria Bosch i Susanna Portell, Uhlman veu arribar un grup d’homes que semblen “trets d’un llibre de contes”. Porten les escopetes penjades a l’espatlla i buiden l’església. Ho ajunten tot, i després ho cremen. Aquell dia el cel era blau. Així ho relata Uhlman al llibre Història d’un home (Columna, 1999), i així ho retrata al quadre The Looting of the Church (El saqueig de l’església).

De les pintures que Zügel va pintar a Tossa, destaca el seu Quadre-destí: Destrucció de la ciutat de Stuttgart / Justícia vencedora / Caiguda de la mala estrella Hitler. El va acabar el 1936, però l’havia començat el 1933 a Stuttgart “com una visió profètica de la destrucció de la ciutat”, segons escriuen Bosch i Portell. Les dues historiadores de l’art expliquen a L’Avenç els problemes que aquest quadre i la seva simbologia van portar a Zügel, fins al punt d’haver de deixar el poble i el país. Quan el pintor torna a Tossa el 1950, “es troba la casa saquejada, tot i que algunes persones s’havien preocupat de salvar de la destrucció peces fonamentals com Icaro, Don Quixot i Quadre-destí”.

 

Si voleu llegir el reportatge sencer, podeu consultar el sumari de L’Avenç i accedir als continguts aquí. Us recordem que la revista es distribueix a quioscos i llibreries i la podeu comprar en paper aquí, o bé en la versió digital aquí i aquí. Si us hi voleu subscriure, per només 58 € l’any, cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. És força interessant aquest periode per l’art de les avantguardes i la importància que va jugar Tossa en el periode d’entreguerres mundials. Cal senyalar dos coses. D’una banda que hi ha un tercer pintor alemany d’origen jueu relacionat amb els que citeu, l’Ari ari Walter Kampf, amb obra sobre Tossa. D’altra banda aquesta obra de Fred Uhlman no correspon a un paisatge real de Tossa, malgrat pugui estar inspirat.