Tornen els herois: Obeses i la seva èpica des de l’estudi

12.03.2018

Ésser heroi (o heroïna) d’Obeses és difícil, no ens enganyem. Un dia surt un disc, un altre neix als escenaris catalans un musical sobre Verdaguer, l’altre n’Arnau Tordera proposa espectacles en solitari, l’altre has d’anar a l’estudi per poder saber com sonarà el nou recull inèdit dels reis de la música catalana. Ara bé, hom sempre acaba amb unes quantes endorfines alliberades a posteriori de cada una d’aquestes convocatòries.

Falta al voltant d’un mes perquè el V disc d’Obeses vegi la llum. De moment hi ha alguns concerts anunciats sota el nom de Tornen els herois que debutaran el dia 20 d’abril a la sala Barts de Barcelona. D’Osona a l’Empordà i de l’Empordà a Osona s’ha gestat la creació d’aquesta nova entrega de 13 peces en un paquet esperadament eclèctic. La darrera etapa consisteix en les mescles als il·lustres estudis Music Lan (Avinyonet de Puigventós) i a partir dels vespres en una habitació del mateix poble. Un grup d’herois i heroïnes afortunats hem pogut escoltar 5 peces i també veure com se’n mesclava una d’elles després d’un recorregut dins els estudis i un esmorzar-vermut que la càmera d’Antoni Font Mir també va immortalitzar.

El nou disc té un marcat punt èpic en almenys dues ocasions, una més apocalíptica que l’altra, més espacial. També es tanca l’àpat que va començar amb Pa amb tomàquet (Obesisme il·lustrat, 2011), va continuar amb Botifarra amb seques (Zel, 2013) i semblava acabar amb Nata Muntada (Monstres i princeses, 2015). Fins i tot trobàvem maduixes al darrer disc del musical verdaguerià (2017). Això sí, al V s’acaba definitivament.

Tanmateix, no tot és continuïtat: també hi apareix almenys un solo de saxo, un toc de banjo i un punt dubstep en una de les més sorprenents obres que hi podreu trobar. Tornen els herois mostrarà aquestes peces en directe. Parts d’un recull que el primer cop que s’escolten ja insinuen certs detalls a les lletres: no hi falta l’optimisme, la contundència i l’elegància d’aquell grup que no ho deixa mai fàcil a oïdes conformistes.

Obeses preparant el seu nou disc a l’estudi Music Lan

El passat dissabte un grup d’afortunats i afortunades va tenir l’oportunitat de compartir l’espai de gestació de l’obra artística en un estudi on hi han concebut discos bandes des d’Antònia Font amb el seu Alegria fins a Franz Ferdinand passant per Mariah Carey o els alemanys Die Toten Hosen. Obeses tornarà a coincidir al Guitar Fest 2018 de Barcelona en un cartell on també apareixen Angel Olsen, Ringo Starr o Bob Dylan (!). Bescanó, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Granollers són les altres ciutats afortunades, a falta de més confirmacions.

Si Carl Sagan va emprendre aquella reflexió existencial en la famosa fotografia del “puntet blau pàlid“, Obeses ho haurà tornat a fer en un nou àlbum des de l’eclecticisme i la psicalipsi inherents a la seva naturalesa amb una permanent transparència cap als seus seguidors i una eterna lluita contra aquelles pseudobandes cada cop de més mal trampejar.