Tornen els gats i els cors trencats de Saara Turunen

18.04.2017

Broken Heart Story de Saara Turunen es representarà a La Villarroel, dirigida per la mateixa autora finlandesa, durant dues úniques setmanes: del 19 d’abril a l’1 de maig. Una escriptora desdoblada en dues personalitats a la recerca de la felicitat és la protagonista d’aquesta petita joia de la companyia La Peleona.

Carla Torres és l’escriptora a ‘Broken Heart Story’, de Saara Turunen.

Després de estrenar-se fa un any a la Sala Atrium, la petita companyia La Peleona torna a pujar dalt de l’escenari un text poètic que submergeix l’espectador en el surrealista univers de l’autora i directora finlandesa Saara Turunen. El nostre crític teatral Oriol Puig Taulé ja ho va dir en la crítica que en va fer: “Broken Heart Story és una petita joia escènica amb un repartiment en estat de gràcia. Totes elles i tots ells.”

“Es tracta d’una obra sobre el conflicte entre l’amor i la llibertat”, explica Saara Turunen. I és que la protagonista de Broken Heart Story és una artista femenina que intenta combinar el paper de dona independent i lliure amb la vida familiar i casolana molt més tradicional i socialment acceptada. “Una artista hauria de crear art transcendent sobre grans temes (masculins) o lliurar-se al rol de dona que estima i que vol ser estimada?”, aquesta és la gran pregunta que llança l’obra.

Aquesta pregunta fa temps que volta per la ment de Saara Turunen. De fet, d’aquí va néixer la idea de l’obra. Guanyadora el 2016 del Finland Prize atorgat pel Ministeri d’Educació i Cultura finlandès per la seva contribució a la cultura d’avui dia, Turunen és una jove autora i directora de teatre finlandesa les obres de la qual han gaudit d’èxit tant a Finlàndia com a l’estranger.

Carla Torres i Patrícia Mendoza són l’escriptora i la seva ànima a ‘Broken Heart Story’

“Tot i la bona resposta que han tingut les meves obres, sempre he notat la falta de credibilitat que he de patir a causa de ser jove i dona dramaturga”, explica l’autora; “és molt cansada aquesta lluita constant per guanyar credibilitat en un món de l’art marcat pels homes”. Turunen explica que, tot i que a Finlàndia passa menys, nota que encara ara “la posició d’artista és molt masculina” i que el fet que “el seu perfil no coincideixi amb el de director convencional de teatre” comporta un esforç afegit esgotador. Per això els gats són personatges recurrents a les obres de Turunen, perquè “són els millors amics de la dona solitària”.

Amb una gata blanca, una mare obsessionada per la neteja, un pare sec i poc parlador, un ant que parla, un esquarterador mediàtic, unes llimones que apareixen quan hi ha sang i que il·lustren l’acidesa del text, i amb un llenguatge molt visual i cinematogràfic que, en paraules de l’actriu Patrícia Mendoza, recorda a Tim Burton, Saara Turunen construeix aquest delirant i particular univers poètic que ens proposa Broken Heart Story i que podrem viure durant només dues setmanes a La Villarroel.