Torna Tiana Negra, el festival de novel·la negra catalana

21.01.2015

Els propers 23 i 24 de gener tindrà lloc la tercera edició del festival de novel·la negra Tiana Negra amb una programació ben sucosa: combats de boxa literari, pageses assassines, música, conferències i presentació de novetats literàries amb taula rodona. Es lliurarà també el premi Memorial Agustí Vehí i es retrà homenatge a l’editor d’Alrevés, Josep Forment, desaparegut recentment. Entre altres, el festival comptarà amb l’assistència del bo i el millor de la literatura negra catalana: Albert Villaró, Jaume Benavente, Xavier Aliaga, Lluís Llort, Marc Moreno o Montse Sanjuan.

Sebastià Bennasar

Sebastià Bennasar

Aquest festival, pòrtic de la BCNegra, que té lloc la setmana següent, és el primer i únic dedicat exclusivament a la novel·la negra en català i té com a objectiu contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la difusió de la literatura de gènere negre feta a casa. “Sí que podem dir que ara comencem a ser una mica coneguts, que el festival s’està fent un nom i que, fins i tot, hi ha escriptors que volen venir a presentar les seves obres a Tiana com a inici de les seves gires; això vol dir que saben què fem i que saben que ho intentem fer bé. Crec que després d’aquests dos anys, en què el festival havia de néixer i fer-se un lloc a l’agenda, ara el repte és consolidar-lo i que a poc a poc els ciutadans se’l facin seu, que sàpiguen que és una cita anual que es manté al calendari cultural”, assegura Sebastià Bennasar, director del festival.

Tiana Negra, que tindrà lloc a la Sala Albéniz del Casal de Tiana, continua amb la seva voluntat d’obrir fronteres literàries. Per aquest motiu, aquesta edició ha inclòs en el seu programa la presència de literatura negra d’altres punts geogràfics i comptarà amb l’assistència d’Albert Villaró, que parlarà de la relació d’Andorra amb el crim. També hi haurà una lectura dramatitzada acompanyada d’un saxo, la presentació d’algunes de les novetats negres més recents, i un combat de boxa literari entre Anna Maria Villalonga i Sebastià Bennasar.

La programació també comptarà amb la col·laboració de comerços —qui vulgui, podrà tastar el “menú negre” que alguns restaurants han preparat— i entitats, com la Societat Coral Joventut Tianenca, que tancarà els actes del primer dia amb un concert de peces negres, i les dues companyes de teatre de Tiana, que clouran les activitats del segon dia amb una obra de teatre de gènere negre. Així mateix, Tiana Negra té el suport de les principals editorials catalanes especialitzades en el gènere: Meteora, Alrevés (Crims.cat), La Magrana (La Negra), Bromera, Llibres del Delicte, Edicions 62, etc.

Per als que us sigui impossible assistir-hi, podreu seguir el festival a través de les xarxes socials i del seu blog.