Torna Pompeu Fabra

8.05.2018

Amb motiu de l’Any Fabra el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, organitza les Conferències Fabra, que divulgaran la figura i l’obra de Pompeu Fabra.

Pompeu Fabra fotografiat a Prada de Conflent

És el cicle de conferències més gran que s’ha organitzat fins ara sobre el lingüista. Obertes a tota la ciutadania abordaran el personatge tant des de la dimensió filològica com la social, amb perspectives tant acadèmiques com divulgatives, gràcies a la implicació d’especialistes de les universitats catalanes i de comunicadors de prestigi.

El cicle està format per 60 conferències a les principals localitats catalanes, a càrrec de conferenciants com el comissari de l’Any Fabra i professor de la URV, Jordi Ginebra; els professors de la Universitat de Barcelona, M. Rosa Lloret, Josep Murgades i Neus Nogué; de la Universitat Autònoma de Barcelona, Mila Segarra, David Paloma i Mònica Montserrat; de la Universitat Pompeu Fabra, Joan Costa; de la Universitat de Girona, Narcís Iglésies; de la Universitat de Lleida, Joan Julià-Muné; de la Universitat Rovira i Virgili, Joan Martí Castell; el filòleg i subdirector de la Revista de Catalunya, Jordi Manent; els escriptors Genís Sinca i Sílvia Soler, i  l’historiador i editor Quim Torra, entre altres.

La combinació entre la dimensió acadèmica i la divulgativa de les conferències es reflecteix en títols com “Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada”,  “La normativa del català a vol d’ocell: de Pompeu Fabra a la GIEC”, “El ciutadà Pompeu Fabra”, “Els dos projectes de Pompeu Fabra”, “Dades i curiositats del seny ordenador de la llengua catalana”, “Descobreix el mestre Fabra vist pels seus alumnes” o “L’home que ens va ensenyar a escriure”.

Els llocs on es portaran a terme les conferències seran espais com biblioteques, centres de normalització lingüística, entitats culturals, ateneus i ajuntaments. En el marc de l’Any Fabra, institucions com l’Institut d’Estudis Catalans, Òmnium Cultural, l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi d’Enginyers, entitats culturals i diverses universitats catalanes organitzen cicles i simposis que també hi podreu consultar.

 

Any Fabra

La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a commemorar Pompeu Fabra, coincidint amb el 150 aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Per celebrar l’Any Fabra s’han organitzat centenars d’actes arreu del territori en memòria i reconeixement del científic, que va codificar i modernitzar la llengua catalana, fent-la apta per als diversos estils i funcions.

L’Any es va iniciar amb l’acte inaugural “Quan arrela el llenguatge clar, el 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona. Entre les previsions destaca una exposició itinerant que s’inaugurarà a la segona quinzena de maig a l’Arts Santa Mònica de Barcelona; una peça teatralitzada que es representarà a teatres, centres culturals, biblioteques i espais expositius; rutes Pompeu Fabra a Barcelona, Badalona, Prada  i Bilbao; els Premis Pompeu Fabra, que enguany arriben a la 6a edició; i la Viquimarató fabriana, amb epicentre a Tarragona en el marc del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” de la Universitat Rovira i Virgili.

A part de l’agenda d’activitats, la Direcció General de Política Lingüística ha donat suport a diverses publicacions. L’IEC ha publicat l’Obra completa i l’obertura dels 10 volums en línia en el Portal Pompeu Fabra, en cooperació amb la Càtedra Pompeu Fabra; el còmic Pompeu Fabra, l’aventura de la llengua, de Dalmau Editors; i el volum Tant de gust… senyor Fabra, publicat per l’Associació de lectura Fàcil i Publicacions de l’Abadia de Montserrat. També es prepara la reedició de la Petita història de Pompeu Fabra, il·lustrada per Pilarín Bayés, d’editorial Mediterrània.

Podeu consultar les dates i els llocs de les Conferències Fabra aquí.