Torna “Món Llibre”, el festival literari per a infants i joves

29.03.2017

Durant el cap de setmana del 8 i el 9 d’abril, el cor del Raval acollirà la tretzena edició del Món Llibre, el festival literari que ofereix prop d’un centenar d’activitats pensades per fomentar la lectura entre els infants i els adolescents.

Un dels espais de la passada edició del Món Llibre. | Foto: Carme Masià

“Pensem que la diada de Sant Jordi no és l’espai més adient perquè els infants gaudeixin de la lectura”, ha dit Valentí Oviedo, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona. És per això que, des de l’any 2005, l’ICUB organitza un avançament del Sant Jordi destinat pels més joves als espais del CCCB, la plaça Joan Coromines, el MACBA i la plaça dels Àngels. El festival s’erigeix com una biblioteca amb forma de ciutat o, dit d’una altra manera, una petita ciutat feta de llibres on “segur que tots els infants i adolescents podran trobar un llibre que està esperant ser obert”.

Espectacles innovadors sense oblidar els clàssics

Com cada any, Món Llibre inclou a la programació activitats i tallers organitzats per les editorials que participen al festival, juntament amb exposicions i propostes escèniques vinculades a la literatura, pensades per a totes les edats.

Entre els espectacles d’enguany, Marta Almirall , cap del departament de Festes i Tradicions i directora del Món Llibre 2017, ha destacat Les irréels, de la companyia francesa Créature, un espectacle on “els personatges són animals que podrien haver sortit de les pàgines d’un llibre de ciència-ficció i que actuen com a metàfores dels nostres sentiments i proven de fer-nos redescobrir-los per submergir el públic infantil en un món de fantasia poètica”.

Espectacle “Les Iréels” de la companyia francesa Créature. | Foto: Marc Mesplié

Marta Almirall també ha destacat El buit, un espectacle basat en el conte d’Anna Llenas que, en paraules del seu director, Sergi Ots, “ és un viatge en moviment, on la riquesa visual que ens ha ofert el llibre d’Anna Llenas ens ha permès crear una peça d’un llenguatge poètic únic i capaç de fer visible aquest món efímer de les emocions, passions i sentiments”.

La tretzena edició del Món Llibre també dóna lloc als clàssics. Per Marta Almirall, “és molt important la innovació en el món editorial però no hem d’oblidar els enriquidors clàssics”. És per això que en la programació també podem trobar una adaptació teatral del conte de Carlo Collodi, Pinocchio i “El llibre que parla”: un llibre digital que explica en veu alta contes clàssic com La princesa i el pèsol, La sireneta, Blancaneu o La cigala i la formiga.

Espectacle Pinocchio de la companyia La Baldufa. | Foto: Cia La Baldufa

La 1a trobada de joves bloguers amants de la lectura

Enguany Món Llibre posa un especial èmfasi en el públic d’entre 10 i 14 anys. “Volem que aquests adolescents siguin el centre neuràlgic del festival; sempre els hem tingut una mica abandonats perquè costa arribar-hi”, ha explicat Marta Almirall. És per això que una de les novetats més importants de l’edició d’enguany és la BookCon, la primera trobada de joves bloguers a Barcelona, una cita que vol convertir-se en punt de trobada i referència per als lectors joves de la ciutat.

A la BookCon, que tindrà lloc entre el 7 i el 9 d’abril, el públic juvenil podrà participar en trobades amb autors i amb editors, amb bloguers i amb especialistes que desvetllaran misteris editorials, com per exemple, com s’utilitzen en els llibres les 3D i la realitat augmentada.

La implicació del sector editorial de Barcelona

Món Llibre compta amb un ampli recolzament del sector editorial de la ciutat i del gremi de llibreters. Hi seran presents les novetats i els fons editorials del prop de mig centenar de segells que participen en aquest festival literari, que sumen més de 2.000 títols que es podran fullejar, descobrir i comprar durant tot el cap de setmana.

En aquesta edició hi participen un total de 63 editorials, 5 revistes, 1 creador d’apps i llibres electrònics infantils, 5 projectes educatius i 11 llibreries. A més d’escoles, entitats i institucions. Aquesta xifra representa un increment del 20% respecte la passada edició del 2016.

Contecontes de ledció passada del festival. | Foto: Carme Masià

Tot està a punt perquè el cap de setmana del 8 i el 9 d’abril Barcelona es converteixi en un gran món de llibres pels més petits. En paraules de Marta Almirall, “volem fer una ciutat millor i captivar els joves a través de la lectura per tal de proporcionar-los més qualitat de vida”.

Podeu consultar la programació de la tretzena edició del Món Llibre aquí.