Torna Litterarum. Fusió entre literatura i arts escèniques

18.05.2018

Arriba una nova edició –l’11a– del Litterarum, la fira d’espectacles literaris que se celebra a Móra d’Ebre, que enguany tindrà lloc entre el 24 i 27 de maig i oferirà un total de 35 espectacles. Espectacles inspirats en escriptors catalans contemporanis i clàssics. Entres les veus que s’escoltaran en aquest Litterarum hi ha les de Roger Mas, Sònia Moll o Enric Casasses. La fira està organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes. Alber Pujol, el seu director, va explicar-ne els detalls aquesta setmana. Cal recordar també que el Litterarum coincideix amb la Fira del Llibre Ebrenc. Una cita literària que aquest 2018 celebra els quinze anys.

Sònia Moll és una de les poetes del Litterarum 2018. |

Pel que fa a la programació d’aquesta 11a edició, la fira torna a sumar espectacles de Catalunya, Illes Balears i el País Valencià. Els artistes faran pujar a escena textos íntegres d’escriptors o bé peces inspirades en ells. Compareixeran, per exemple, creacions de Josep PlaMaria Mercè Marçal o els ebrencs Artur Bladé i Zoraida Burgos (de la qual La Breu n’ha publicat recentment tota la poesia reunida).

Els textos es traslladaran a les taules de la mà d’altres artistes. El menorquí Guiem Soldevila presentarà l’espectacle ‘Els poemes que he musicat’, amb versos de Salvat-Papasseit i Màrius Torres. Meritxell Gené, després d’haver musicat a Vinyoli o Verdaguer, farà sonar els seus propis poemes, els recollits a Després dels esbarzers. Gené també actuarà amb Aina Torres. Totes dues retrataran a Montserrat Roig i Marçal.

La titellaire Rosa Fité oferirà una proposta visual i plàstica amb la presència de Martí i Pol i Rodoreda. Per la seva part, Montse Castellà, que presentarà el seu últim disc (Punts de llibre), inclourà al seu espectacle composicions de Rosa Fabregat i Rosa Regàs. La poeta Sònia Moll formarà tàndem amb l’italià Alessio Arena. De la companyia Magiadiver hi ha programat un espectacle infantil amb Brossa com a fil conductor. La proposta (les propostes, de fet: són tres els espectacles que té previstos) de l’il·lustrador Joma inclourà escriptors com Pere Quart i Coloma Lleal. I el poeta i rapsode Enric Casasses, acompanyat pel pianista Daniel Ariño, presentarà poemes inèdits en un recital musical titulat ‘El nus, la flor’.

Novetats del Litterarum 2018

La internacionalització és una de les principals novetats de l’edició entrant. “Hem tingut molt clar que calia apropar els llocs on la literatura catalana té un paper important”. La universitat és un d’aquests llocs. Gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Litterarum trenarà aliances amb comunitats universitàries catalanes d’onze països (Rússia, Anglaterra o Sèrbia, per exemple). Al procés d’internacionalització se li ha donat el nom de Missió Cultural. Es vol que els membres de les comunitats (una quinzena de persones) que visitin el Litterarum descobreixin el patrimoni històric, cultural i literari de les Terres de l’Ebre. I alhora, la Missió també és una oportunitat per encendre la flama i poder dur els espectacles fora de Catalunya. Un representant de la Universitat Rovira i Virgili acompanyarà a la delegació de visitants a Móra d’Ebre però també a Tortosa o Miravet.

El pla d’internacionalització, però, no debuta enguany. Alguns espectacles de Litterarum passats ja van tenir un recorregut internacional abans. Borja Penalba, Meritxell Gené o la companyia Mea Culpa són alguns dels artistes de la fira que han actuat a Europa sota el paraigua del Ramon Llull. “Ara volem establir una col·laboració més estable”, apunta Josep-Anton Fernàndez, director de les àrees de Llengua i Universitats i Literatura i Pensament de l’IRL. Fernàndez subratlla el bon funcionament de la triangulació que conformen el Litterarum, la Rovira i Virgili i l’Institut. “Ho volíem articular tot”, sosté Pujol. Tant les visites com els viatges han de servir per “reforçar la cooperació artística”.

Una altra gran aposta d’aquest Litterarum és la inclusió d’espais patrimonials com a escenari. Espais com la Casa Noble Montagut o el Castell dels Entença. “El nostre gran objectiu és potenciar la literatura a partir de nous espais escènics patrimonials. Podrem descobrir llocs que ens fa molt de goig que puguem vincular a la literatura”, amplia Pujol. Aquests espais estan repartits entre Móra i Corbera d’Ebre.

Com dèiem, són 35 els espectacles programats durant els quatre dies de fira. Dinou dels quals són gratuïts. La càrrega literària és notòria en un programa que permet triar i remena. És difícil no connectar amb alguna de les propostes. Podeu consultar tota la informació i detalls de Litterarum en aquest enllaç.