Torna la Fira del Llibre Ebrenc

24.05.2019

Consolidada com a un punt de trobada de llibres, autors, editors i lectors en el sud de Catalunya, del proper 30 de maig fins al 2 de juny, la Fira del Llibre Ebrenc arriba a la seva 16a edició. Establert com a un “segon Sant Jordi” a Móra d’Ebre, la programació  ha inclòs cafè amb l’escriptora M. Carme Roca, l’escriptor Jesús M. Tibau, un seminari pels universitaris internacionals per tal d’apropar-los a la cultura i a la llengua catalana com també la presentació de trenta llibres ebrencs.

M. Carme Roca

Com cada any, el certamen aglutina autors i autores de les comarques de l’Ebre i la seva àrea d’influència cultural i lingüística com són la comarca del Priorat, el nord del País Valencià i el sud de l’Aragó. Al llarg del certamen s’hi han programat tres taules rodones, on s’abordaran els temes que giren entorn de la literatura i els nostres temps. La primera d’elles tindrà lloc dijous 30 de maig a les 18:30h on es parlarà sobre els reptes i les oportunitats de la lectura en un moment on els mòbils semblen haver ocupat el centre de la nostre atenció. El divendres a les deu del matí, es plantejarà el disseny de propostes literàries lúdiques amb l’objectiu que els infants, els joves i les famílies hi interpel·lin. Finalment, aquest cicle de taules rodones finalitzarà el dissabte 1 de juny a les dotze del migdia amb l’anàlisi de publicacions que es troben enmig de la literatura i els llibres de memòria com a eines per entendre el passat. Aquesta última taula tant és oberta pel públic especialitzat com general.

Durant quatre dies també s’han programat presentacions d’una trentena d’autors de les Terres de l’Ebre on també hi haurà cabuda per a la signatura de llibres. Per la seva banda, literatura local també tindrà el seu protagonisme amb el lliurament de premis de la quinzena edició de llibresebrencs.org, un concurs de relats curts a Internet per a jóvens ebrencs organitzat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Quant a les novetats d’aquesta 15è edició, seguint amb l’objectiu d’apropar i difondre la literatura i la cultura catalana, entre el 29 i el 2 de juny, els estudiants i professors de diverses universitats internacionals tindran l’oportunitat d’aprendre més sobre la llengua i la literatura de les Terres de l’Ebre. Els estudiants també tindran l’oportunitat de visitar diferents espais de la Ribera d’Ebre i conèixer el seu patrimoni literari “in situ”. Aquesta estada pretén, entre altres, que els alumnes puguin conèixer de primera mà la literatura i el patrimoni cultural ebrenc; projectes de llengua i literatura catalanes amb experts; autors i espectacles en llengua catalana; la nova convocatòria de la Beca Joan Veny i estudis de diversitat i estandardització lingüístiques. Entre les activitats, el dimecres 29 de maig, els estudiants gaudiran d’un tast literari d’escriptors ebrencs com Artur Bladé i Desumvila de la mà de Xavier Vega, Miquel Esteve i Andreu Carranza a més de conèixer l’obra col·lectiva d’autors ebrencs Assassins de l’Ebre. Finalment, dijous 30, s’ha programat una ruta històrica i literària centrada en la literatura vinculada a la Batalla de l’Ebre i també es descobriran projectes de recerca local com l’exposició Patrimoni Oblidat, memòria literària o Estiu literari al Maestrat i també participaran en una ruta històrica i literària a Miravet a càrrec dels guies especialitzats de l’empresa Terra Enllà. La proposta se centrarà en la literatura vinculada a la Batalla de l’Ebre i també posarà atenció a l’autor local Roc Llop. El divendres 31 s’endinsaran en els autors del Litterarum d’enguany, mentre que el dia 1 de juny participaran en la Jornada del Llibre Ebrenc 2019.

 Per la seva banda, el dissabte 1 de juny M. Carme Roca i l’escriptor Jesús M. Tibau protagonitzaran una de les altres novetats d’aquesta fira literària ebrenca. Tots dos compartiran sobretaula amb els quinze lectors que, abans del 24 de maig, es facin una foto amb la portada d’un llibre ebrenc i la comparteixin a Instagram amb una referència al compte de @llibresebrencs. L’organització seleccionarà els autors de les millors imatges.