Torna la Fira del Llibre Ebrenc

22.05.2013

La Fira del Llibre Ebrenc, que se celebrarà a Móra d’Ebre del 31 de maig al 2 de juny, convertirà un any més la capital de la Ribera d’Ebre en l’epicentre de la literatura en llengua catalana. Enguany la Fira arriba a la seva desena edició i es posiciona com una mostra consolidada que segueix un objectiu prioritari: contribuir a la difusió de la literatura ebrenca i donar suport tant als autors com a les obres del territori.

Al llarg dels tres dies, el certamen reunirà prop d’una trentena d’autors de les Terres de l’Ebre o que han escrit obres de temàtica ebrenca. La mostra també comptarà amb una dotzena d’estands de llibreries, editorials, entitats i institucions, com la Universitat Rovira i Virgili (URV). Com a novetat, la Fira comptarà amb una carpa d’uns 150 metres quadrats que estarà plena de llibres d’autors i temàtiques ebrenques.

Pel què fa a les activitats, per primera vegada se celebrarà la trobada “Cara a cara: autors-editors” que reunirà set autors ebrencs i set editorials en llengua catalana per tal que els escriptors presentin les seves obres inèdites als editors. L’objectiu és donar una oportunitat a la gent que escriu i que d’aquí puguin néixer nous projectes professionals. Tal com ha destacat el director de la Fira, Albert Pujol, “es vol donar una oportunitat a la gent que escriu perquè pugui veure publicada la seva obra i potser l’any que ve la puguin presentar en l’onzena edició de la Fira”.

L’exposició que anul·lament s’inaugura amb motiu de la Fira també presentarà novetats pel què fa al format i a la interactivitat. Sota el títol “Llibres al carrer” presentarà els portades dels sis llibres que els usuaris de Facebook han triat com a obres més representatives de sis autors ebrencs.

De l’edició d’enguany també destaca la 10a Jornada del Llibre Ebrenc que, sota el títol “Passat, present i futur de la literatura a l’Ebre”, reunirà els autors Francesca Aliern i Genís Sinca per debatre sobre el món del llibre a les comarques ebrenques. La jornada també inclourà la presentació de la tesi doctoral del filòleg i professor de literatura Josep S. Cid, centrada en la literatura a l’Ebre.

 

Genís Sinca | Foto de Pere Virgili

 

Espectacles amb to ebrenc

En paral·lel a la Fira del Llibre Ebrenc, se celebrarà la sisena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris que té com a objectiu donar a conèixer els espectacles existents en llengua catalana al voltant de la literatura i del món del llibre, i apropar-los a professionals de la cultura i al públic general. Tot i la diversitat  d’aquesta mostra , Litterarum segueix donant suport i apostant pels artistes de les Terres de l’Ebre i els espectacles basats en la literatura ebrenca.

En aquest sentit, cal destacar l’espectacle musical “Parada de melons”, amb textos d’Andreu Carranza, Artur Bladé i Gerard Vergés, a càrrec de Lo Gitano Blanc (grup format pel mateix Carranza i un grup de músics de Flix); “Recitals a domicili”, performance en la qual una banda de jazz i un poeta de Deltebre visiten botigues i creen un espectacle de música i poesia per als clients; “Obra mestra”, del grup Tresatre, representació teatral en què un dels tres actors és el morenc Òscar Monclús; i “Plors i violes de l’Ebre”, espectacle musical i audiovisual a càrrec de la formació ebrenca Albert i la banda dels 13.