Torna el Saló del Còmic

13.05.2014

La 32 edició del Saló del Còmic arriba puntual a la cita barcelonina. Des del dijous 15 fins al diumenge 18 de maig ocuparà els palaus 1 i 2 de la Fira de Barcelona a Montjuïc, on ocuparà uns 32.000 metres quadrats, aproximadament.

El Saló del Còmic de Barcelona, el més antic i més important de tot l’àmbit peninsular, oferirà una agenda atapeïda d’activitats, que el convertiran en un formiguer d’esdeveniments. Un Saló que acollirà un públic procedent de tot arreu, a la recerca de tot allò relacionat amb el còmic, però també amb l’humor gràfic, la il·lustració i l’animació. Conferències, taules rodones, exposicions, presentacions, signatura de llibres, tallers i d’altres activitats, conformen tot un seguit d’activitats d’aquest consolidat Saló.

Enguany, un dels eixos temàtics principals serà el gènere bèl·lic, en l’avinentesa que, durant aquest any 2014, coincideixen tres dates assenyalades: els 300 anys de la Guerra de Successió (1714); els 100 anys del començament de la Primera Guerra Mundial (1914); i el 75è aniversari del final de la Guerra Civil espanyola (1939).

Còmics en guerra

Entre les nombroses exposicions d’aquesta edició, comissariades per Toni Guiral, destacarà la dedicada a Còmics en guerra, que oferirà una visió antològica de les nombroses vinyetes dedicades a la temàtica bèl·lica de diferentes èpoques, i que ha aconseguit reunir prop de 550 originals. Amb apartats dedicats als efectes de la guerra en la població civil, als genocidis, als corresponsals de guerra i també a la primera ONG de la història, la Creu Roja que compleix 150 anys.

És en una part d’aquesta exposició, la relacionada amb la Guerra Civil espanyola, que l’associació que representa aquest escriptor, la Memòria dels Dibuixants, col·laborarà com a moderadora a la taula rodona dedicada als dibuixants catalans represaliats pel franquisme. Se celebrarà diumenge 18 de maig entre les 17,30 i les 19 h. (Sala d’Actes 1 del Palau 1 de la Fira).

Altres exposicions seran els “85 anys de Popeye el mariner”, el popular mariner devorador d’espinacs que va néixer l’any 1929; la de “Lobezno. La maduresa del superheroi” que ha arribat als seus 40 anys d’existència; “Pel dret a somriure”, que reuneix acudits i tires de 23 autors de tot Espanya referent a l’humor gràfic;  “Vinyetes autobiogràfiques” , en les quals es mostraran les nombroses historietes on els dibuixants i guionistes ensenyen el dia a dia de les seves vides.

I com ja és tradició, es dediquen exposicions als autors que al Saló anterior van rebre els principals premis com ara: Miguelanxo Prado (A Coruña, 1958) Premi a la Millor Obra d’un autor espanyol; Oriol Hernández (Terrassa, 1983), Premi Autor Revelació per “La piel del oso” ; Purita Campos (1957) que obtingué el Gran Premi del Saló del Còmic de 2013.

Convidats

Entre l’extens llistat de convidats estrangers confirmats, destaquen el periodista Joe Sacco, que presentarà la seva obra, La Gran Guerra, ambientada en la Primera Guerra Mundial. Els britànics Andrew Wildman, conegut pel seu treball en els còmics de la sèrie “Transformer” i Mike Carey, guionista de còmics com Lucifer Hellblazer.

També l’argentí Eduardo Risso, dibuixant de 100 Balas; els reconeguts guionistes nord-americans Brian Azzarello i Paul Jenkins. Autors francesos com Audrey Spiry i Chloé Cruchaudet; italians com Manuele Fior i Pasquale Del Vecchio, i el serbi RM Guéra, entre d’altres, que signaran i presentaran els seus llibres al costat d’autors del país.

El Saló del Còmic comptarà enguany amb 153 expositors que ompliran els dos grans pavellons de la Fira, que ja esperen els visitants que sempre formen grans cues en els moments de més assistència. El magnífic cartell del Saló, dissenyat pel dibuixant andalús Carlos Pacheco, s’exhibeix ja pels carrers de la ciutat anunciant aquest esdeveniment tan esperat cada any per tots els afeccionats.

Consulteu els detalls de la programació del Saló a la seva web: www.ficomic.com