Torna el Premi literari Serret Terra de Cruïlla

27.01.2016

La Llibreria Serret de Vall-de-roures (Matarranya, Terol) convoca una nova edició del premi per a obres literàries centrades en l’àmbit rural i anuncia una nova iniciativa, el Fòrum de Literatura del Món Rural a Ulldecona, amb el suport del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla.

Octavi Serret durant el premi literari Serret Terra de Cruïlla, junt amb Carles Duarte i Nuria Ventura | Font: Jordi Vidal

Octavi Serret durant el premi literari Serret Terra de Cruïlla, junt amb Carles Duarte i Nuria Ventura | Font: Jordi Vidal

El Premi literari Serret Terra de Cruïlla fomenta la literatura vinculada a l’àmbit rural i enguany no es presenta sol, sinó acompanyat d’una novetat, el Fòrum de Literatura del Món Rural que tindrà lloc a Ulldecona el dia 15 de març. Aquestes dues iniciatives reben el suport d’Òmnium Cultural i de la Fundació Carulla. El director d’aquesta fundació, Carles Duarte, afirma que el món de la literatura necessita “Girar la mirada cap a la realitat no metropolitana per a sentir-se complert”.

Aquest premi bianual ha incorporat enguany el projecte Terra de Cruïlla, que s’afegeix a l’enunciat del guardó “Premi literari Serret Terra de Cruïlla”, i que és un projecte cultural polièdric que neix a Vall-de-roures (a la Franja de Terol), punt de confluència entre Aragó, País Valencià i Catalunya on es troba situada la llibreria Serret. Octavi Serret, director d’aquesta llibreria i promotor del premi, explica que el premi té un punt d’agosarat perquè a part de tenir les bases en el món rural, uneix Ses Illes, Catalunya, Aragó i València. Terres de cruïlla.

D’aquesta unió en parla Carles Duarte, director de la Fundació Carulla: “El premi Serret Terra de Cruïlla va més enllà de la política. Ens interessem per la llengua i la cultura mirant els vincles determinants per la riquesa cultural del país”. L’obra premiada rebrà una dotació econòmica de 1.500€, atorgada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, i el segell editorial de la Fundació, Editorial Barcino, publicarà l’obra premiada en la seva col·lecció Museu de la Vida Rural.

De la importància dels pobles com a agents culturals en parla l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, fent referència a les pintures rupestres patrimoni Mundial per la UNESCO d’aquest poble del Montsià, que se situa al sud de Catalunya, separant el Principat del País Valencià. Però si un símbol del món rural destaca a Ulldecona, són les oliveres mil·lenàries que conserva. La més antiga té 1701 anys. Serà en aquesta zona, envoltada d’oliveres, on es duran a terme moltes de les activitats del Fòrum de Literatura del Món Rural.

El President de la Junta Rectora Territorial de les Terres de l’Ebre, Josep F. Moragrega, destaca que aquest moviment els converteix “en el centre de les terres de parla catalana”. El promotor del Fòrum d’Ulldecona i de Terra de Cruïlla, José Luis Soler, comparteix aquesta voluntat d’intercanvi de territoris i cultures, i és que com diu Octavi Serret, “El més apropiat per donar a conèixer un territori és la literatura”.