Torna el Premi Frederic Roda

7.03.2018

La Diputació de Barcelona i l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) convoquen una nova convocatòria del Premi Frederic Roda, en què es farà partícip al món local i als espais escènics municipals. Aquest dimecres 14 de març es presenta la nova edició del premi, a les set de la tarda al Cercle Artístic de Sant Lluc.

Frederic Roda.

Per primer cop formaran part del jurat del Premi Frederic Roda els representants dels onze espais escènics municipals de referència de la demarcació de Barcelona. S’encarregaran de triar la proposta guanyadora a partir d’una selecció prèvia de les sis millors obres presentades, feta per l’ADB.

El jurat triarà l’obra guanyadora en funció de la seva qualitat, originalitat, contemporaneïtat i la utilització dels llenguatges més actuals. Per participar en aquesta edició han de presentar-se obres dramàtiques originals, inèdites i no estrenades, de temàtica lliure. El termini de presentació acaba el 15 d’abril i el veredicte es farà públic al juny. El guanyador del premi rebrà 8.000€.

El diputat delegat de Cultura, Juanjo Puigcorbé, descriu la nova edició com “la voluntat que els espais escènics municipals siguin veritables impulsors de la creació escènica, començant pels nous dramaturgs, però amb la finalitat de generar les complicitats necessàries per arribar a produir espectacles punters des del propi territori”. D’altra banda, el president de l’ADB, Ignasi Roda, destaca “el paper de l’enyorada Montserrat Agell en aquest camí de constitució del premi així com el treball de tota la junta de l’ADB” i també agraeix el suport de la Diputació en aquesta convocatòria.

El Premi Frederic Roda va crear-se l’any 2014 per l’ADB, l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i el suport d’Òmnium Cultural. El premi ret homenatge a la memòria d’una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana en les seves diverses facetes. Roda va ser, el 1954, cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, el primer intent de crear un “teatre nacional català”, segons paraules de Jordi Coca. També va ser l’impulsor del Premi Josep Maria de Sagarra per a obres teatrals inèdites, i crític de teatre a Destino i La Vanguardia. Del 1970 al 1980 va ser sotsdirector de l’Institut del Teatre, i també fou director de l’Institut d’Estudis Pirandelians, entre altres facetes.

El jurat haurà de triar l’obra guanyadora en funció de la seva qualitat, originalitat, contemporaneïtat i per la utilització dels llenguatges més actuals. Podran participar en aquesta convocatòria els autors majors de 18 anys, a títol individual, amb obres dramàtiques originals, inèdites i no estrenades, amb temàtica lliure. El termini de presentació finalitza el 15 d’abril i la resolució es farà pública el mes de juny.

Els anteriors guardonats han estat Lluïsa Cunillé per Boira l’any 2014 i David Plana per Els encantats Josep Maria Miró per La travessia”l’any 2015.

Més informació en el següent enllaç.