Torna el Mercat de Lletres: de Roger de Gràcia a Joan Margarit

19.09.2016

Aquest dissabte 24 de setembre, les lletres tornaran a prendre la paraula a Igualada. El Mercat celebra enguany la seva cinquena edició, i tindrà lloc al Museu de la Pell de la capital de l’Anoia, amb una vintena d’activitats programades entre converses literàries, concursos, tallers, exposicions, presentacions de llibres i recitals poètics.

Roger de Gràcia | © Laia Serch

Roger de Gràcia | © Laia Serch

El Mercat de Lletres torna a fer una aposta per la promoció i la difusió de la lectura, la llengua i la literatura. Enguany, amb una participació nombrosa i variada que promet una diada festiva i reflexiva al voltant del món del llibre, l’escriptura i el foment del català, però també pel que fa a altres reptes o controvèrsies socials i culturals com l’educació, la història, les belles arts o les xarxes socials. Fina Vilarrúbias, tècnica del Programa de millora del Barri de Sant Agustí de l’Ajuntament d’Igualada, explica que el seu objectiu és fer que el Mercat “sigui una festa dinàmica i de qualitat”.

 

El programa

A un quart d’onze del matí, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, inauguraran el Mercat just abans de la intervenció de Rosa Regàs, que conversarà amb Maria Estruch dels seus darrers llibres i de la seva trajectòria com a novel·lista. A continuació, serà el torn de Sílvia Alcántara, que presentarà Els dies sense glòria, i a les dotze del migdia Alba Castellví farà el mateix amb el seu llibre Educar sense cridar.

Poc abans de l’hora de dinar, el protagonisme serà pels autors locals amb “Literatura km 0”: una presentació col·lectiva amb la presència de Teresa Roig (La merceria), Mireia Rubio (El tiempo del negro), Josep Maria Solà (Un salt al blau) i Joan Pinyol (El mar de les ombres). A la una, Pau Badia dibuixarà i projectarà en directe el llibre Nomdenoia.

Teresa Roig

Teresa Roig

Havent dinat, a les quatre, es lliuraran els premis de tres concursos: el de microcontes, el de poemes d’amor i el d’una història per WhatsApp, amb una lectura dels textos dels guanyadors. A les cinc, el guionista del Club Super3 Andrés Palomino presentarà el llibre Generació tomàtic, i precedirà la xerrada sobre Lola Vendetta, el personatge creat per Raquel Riba Rossy, il·lustradora de contes i dibuixant de còmics professionals. A les set, Roger de Gràcia parlarà de 60 dies a Cuba amb l’artista cubana Marilú Martínez-Ruiz.

Finalment, a les vuit, començarà el recital DePellSensible “No era lluny ni difícil”, amb Joan Margarit, acompanyat de Xavier Algans (piano), Carles Margarit (saxo, direcció i composició) i l’escriptor Antoni Dalmau, que presentarà aquest acte de cloenda de l’edició d’enguany. Durant el dia, els assistents al Mercat també podran visitar parades de llibres, la Biblioteca Central d’Igualada, l’exposició “La desmesurada vida de Ramon Llull” o participar en un taller d’estampació amb lletres, entre d’altres activitats, la resta de les quals podeu consultar aquí.

Sobre els autors convidats i els formats literaris, Vilarrúbias explica el següent: “Volem que vingui gent coneguda –mediàtica–, però també volem donar a conèixer gent que treballa de manera més discreta. Ens interessen diferents formats: novel·les, assajos, contes, poesia, etc., i a més a més volem ser atractius per diferents franges d’edat, sobretot per als més petits –als quals dediquem una programació especial–, però també per als joves, els adults i la gent gran”.

El Mercat de Lletres es va organitzar per primer cop l’any 2012. És una iniciativa del Programa de millora del barri de Sant Agustí i el Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració de diverses institucions i entitats de l’àmbit de la cultura.

Etiquetes: