Màrius Sampere recita avui al Festival RUSC de poesia

27.07.2015

Un any més (i ja en van tres) se celebra al Museu de la Vida Rural el RUSC. Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí. El rusc de poetes d’enguany el compondran Màrius Sampere, Mireia Vidal-Conte, Blanca Llum Vidal, Arnau Pons i Guim Valls. Tancarà el festival l’actuació musical del conjunt de “folk” Malva de Runa.

Màrius Sampere | Foto: Pont del petroli

Màrius Sampere | Foto: Pont del petroli

Inspira aquest esdeveniment la idea de que hi hagi “un RUSC adherit al Museu de la Vida Rural, un Festival de Poesia a l’Espluga de Francolí”, perquè “se sap que l’abella escull sempre el lloc idoni” amb “un saber antic que vetlla per la qualitat de la mel”. Així ho escriu qui va tenir la iniciativa del festival, el poeta Jordi Carulla-Ruiz, que afegeix que la pervivència del festival respon a una “necessitat de prodigar i consumir poesia, d’apropar els poetes a un públic àvid de paraules, posant a l’abast en ple estiu, a les portes de la Festa Major, una selecció de diferents MELS vingudes d’arreu de les contrades catalanes”.

 Els protagonistes d’enguany

Màrius Sampere, una de les veus poètiques més imponents de la literatura catalana, amb una llarguíssima trajectòria que arrenca l’any 1963 amb L’home i el límit, presentarà el seu nou poemari,Ignosi, publicat recentment per Edicions Poncianes.

Mireia Vidal-Conte, poeta i traductora, ha escrit els poemaris GestualPragariAnomena’m nomMargarides de fons i, aquest any 2015, Veces. Ha traduït Eugénia de Vasconcellos i Brigitte Oleschinski. Aquest dijous Vidal-Conte recitarà poemes del darrer poemari, publicat per Terrícola, i també algun inèdit. També poemes de Màrius Sampere, del pòster de Poncianes, Bèstia Màrius.

La barcelonina Blanca Llum Vidal és autora dels llibres La cabra que hi havia, Nosaltres i tu, Homes i ocells, Visca! i Punyetera Flor. Ha editat, també, la poesia d’Àngel Guimerà i ha escrit sobre el Tractat de l’amor heroic d’Arnau de Vilanova.

Arnau Pons, mallorquí, combina l’escriptura creativa amb l’obra de no-ficció, la traducció literària i l’edició. La seva poesia ha aparegut en edicions limitades publicades per ell mateix. Ha presentat en català, com a editor, a Roland Barthes, Hannah Arendt i Mahmoud Darwish. Segons ens ha avançat Arnau Pons, llegirà poemes de ‘Llum de ganivet’, però també algun de Luiza Neto Jorge, una poeta que va traduir el 1999.

Guim Valls va debutar l’any 2011 amb Autoretrat a ulls clucls. i Com ell mateix diu, publica la seva obra, de moment, “als estrats de l’aire”. És recitador de poesia, entre d’altres de Joan Vinyoli, Joan Josep Camacho Grau o Sebastià Roure.

El grup de “folk” Malva de Runa, proposa una relectura de la música tradicional a través d’una acurada formació acústica constituïda per instruments occidentals amb d’altres típics del Mediterrani oriental. Aquesta amalgama dota les composicions d’un so renovat i potent, però alhora molt proper gràcies als arranjaments, influïts clarament per les anomenades “músiques mediterrànies”.

RUSC és una iniciativa promoguda pel vicepresident de la Fundació Carulla, el poeta Jordi Carulla-Ruiz, i el Museu, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i que s’emmarca dins el programa d’actes de la Festa Major del poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. No vaig debutar amb “Autoretrat a ulls clucs”, és una prosa que vaig escriure, un text entre tants altres…, i que no està publicat. Senzillament va guanyar uns Jocs Florals.