Torna el Festival RUSC de poesia

23.07.2016

La quarta edició del Festival RUSC de poesia forma part de la Festa Major de l’Espluga de Francolí, i inclou una versió per a adults i una per a infants: el Rusquet. Míriam Cano, Esteve Plantada i Francesc Parcerisas són només alguns dels seus protagonistes.

Susanna Rafart

Susanna Rafart

El jardí del Museu de la Vida Rural acull la quarta edició del Rusc Festival de Poesia, que es farà dijous 28 de juliol a les vuit del vespre. La iniciativa forma part del programa d’actes de la Festa Major de l’Espluga de Francolí, i la promou el poeta Jordi Carulla-Ruiz -vicepresident de la Fundació Carulla- junt amb el Museu de la Vida Rural i el mateix ajuntament del municipi.

Jordi Carulla-Ruiz expressa que la voluntat de l’esdeveniment és “prodigar i consumir poesia, apropar els poetes a un públic àvid de paraules, posant a l’abast en ple estiu, a les portes de la Festa Major, una selecció de diferents mels vingudes d’arreu de les contrades catalanes”. Enguany, el rusc de poetes barreja protagonistes joves i veterans.

En el grup més tendre hi trobem Míriam Cano, periodista i poeta que acaba de publicar el seu segon llibre de poemes, Ancoratge; David Caño, destacat per la seva obra Barcelona, guanyadora del premi Amadeu Oller, i a qui hem vist recitant en solitari o amb l’espectacle Ovidi3; i Esteve Plantada, l’última obra del qual és Fosca límit i que actualment és cap de Cultura de Nació Digital i editor d’Edicions Terrícola.

Els poetes veterans són Francesc Parcerisas, també traductor, destacat membre de la generació literària dels 70 que el 2015 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i Susanna Rafart, que combina poesia, prosa, assaig i traducció i ha publicat Pou de glaç o La llum constant, entre d’altres. Jordi Carulla creu que ens hem de mantenir alerta: “Tot esdevé nou en la paraula recitada, fins els que és podrien considerar més clàssics per veterania. Susana Rafart o Francesc Parcerissas, al meu parer, són encara els més transgressors”.

El RUSC el tancarà el cantautor Roger Puig amb la presentació del seu proper disc. Les seves cançons es mouen entre la tonada pop i la filigrana progressiva, a prop de la psicodèlia però sense allunyar-se de la cançó d’autor. Aquest guitarrista i corista d’Els Nens Eutròfics els darrers anys, oferirà al RUSC un tast del seu nou disc, Pícnic al búnquer, que farà públic al setembre. Els que vulgueu ja el podeu adquirir ara a través de Verkami. 

Roger Puig

Roger Puig

 

Com que els menuts no es poden quedar sense paraules, el dissabte 30 de juliol tindran una cita amb el Rusquet. La versió infantil del festival en qüestió acollirà el conte musicat d’En Pere i el llop, de Serguei Prokofiev, amb il·lusstracions a mida natural que ha fet Gala Pont per a l’ocasió. La sessió, guiada per la dinamitzadora Montse Bosch, comptarà amb la veu del poeta i rapsoda Francesc Gelonch. Tot plegat, sota la direcció artístic Jordi Carulla-Ruiz, motor de totes les vessants del festival RUSC.