Torna el Festival Internacional d’Arpa de Sentmenat

15.06.2017

S’ha presentat el cartell del Festival Internacional d’Arpa que se celebrarà entre el 30 de juny i el 2 de juliol als Jardins de Cal Millonari de Sentmenat. Aquesta edició és la vuitena d’un Festival que sense fer gaire soroll s’ha consolidat com una de les grans cites europees al voltant d’un instrument com l’arpa.

Seckou Keita al Cambridge Folk Festival 2014 | Foto: Festival Internacional d’Arpa de Sentmenat

L’arpa sempre ha estat estigmatitzada per la seva vessant més clàssica. No obstant, existeixen els més variats estils d’arpa: la clàssica de pedals, l’arpa celta, la Kora, i un llarg etzètera. A més, a banda de la interpretació dins la música clàssica, la podem trobar a la música tradicional, el jazz, la cançó d’autor, el World Music… En aquest aspecte, des de la seva aparició el Festival Internacional d’Arpa de Sentmenat es va marcar com a objectiu acostar al públic les múltiples facetes d’aquest instrument a través de concerts, exposicions i activitats en les que el públic participa.

La setmana passada, el director artístic del Festival, German Ocaña, ens presentava el cartell d’aquest any. Segons Ocaña, el cartell segueix tenint la idea d’acostar l’arpa al gran públic, buscant l’equilibri entre un cartell de qualitat i propostes diverses i variades. En aquesta edició, el cartell és més internacional que mai, amb artistes dels Estats Units, França, Itàlia, Grècia, Senegal, Brasil, Catalunya, Múrcia i Galícia.

Segurament del cartell que ha confeccionat Ocaña, el nom que més crida l’atenció és el del senegalès Seckou Keita, que amb la seva kora i en format trio, realitzarà un recital en el que es podrà veure tots els elements del jazz, la música africana i la música brasilera en un espectacle elèctric i vibrant. Keita, malgrat tenir una agenda de concerts molt atapeïda, ha volgut fer un forat per estar a Sentmenat, on s’hi troba com a casa, com comentava el director del Festival. Una de les sorpreses d’aquesta edició serà l’actuació de l’americà Park Stickney. Stickney és un dels grans innovadors de l’arpa de pedals i ha adaptat per l’arpa repertori del rock i el pop. German Ocaña, es mostrava satisfet pel fet de que es tractava d’un artista que es volia portar des del a primera edició, i com deia: “A la vuitena va la vençuda.”

A banda d’aquestes dues figures aparentment més cridaneres, el cartell es complementa amb l’italià Raoul Moretti, un dels arpistes més personals i lliures de la nova fornada d’artistes contemporanis que a través de l’electroarpa i la sonoritat electrònica combinada amb projeccions ofereix un recital que no deixa el públic indiferent. En el camp de l’arpa celta, es podrà veure un dels seus màxims exponents i valedors, Rodrigo Romaní, que acompanyat de Beatriz Martínez presentarà el nou espectacle que ha passejat pels principals festivals d’Europa i que estrenarà per primer cop a la península, a Sentmenat. Interessant també la proposta que oferirà Lune Bleue Trio, vinguts de de la Bretanya francesa. Un conjunt format per arpa, guitarra i bateria. El seu directe és ideal per desmuntar el fals mite que l’arpa no enganxa amb el jazz. Des de Grècia, Elisa Vellia, en format trio, ens acostarà a la tradició dels cantautors amb la mar mediterrània com a teló de fons.

Durant la presentació, el director del Festival, també ens ha deixat clar que en cap cas no es vol deixar de banda l’arpa de pedals en el seu vessant més clàssic. És per això que el representant d’aquest estil i tipus de repertori anirà a càrrec d’una de les grans sensacions del moment, l’arpista murcià José Antonio Domené. Un arpista que malgrat la seva joventut ha tocat amb l’orquestra Filharmònica Eslovaca o l’orquestra Estatal de Sant Petersburg.

Germán Ocaña, també ha insistit en el fet que el Festival està dirigit a tota classe de públic, en especial el públic familiar. L’arpista catalana Arianna Savall, es presentarà al capdavant del conjunt d’arpes del conservatori de Bellaterra en el recital que segurament serà el més familiar, pedagògic i il·lustratiu.

A banda dels recitals, també es podrà veure una exposició d’arpes clàssiques vinguda des de Sant Petersburg expressament per l’ocasió.