Torna el Festival Film&Cook

17.10.2012

Què no mengen els protagonistes de les pel·lícules? Una petita secció del Festival de Sant Sebastià d’enguany ha donat resposta a aquesta pregunta, així mateix com ho farà el proper Film&Cook, el festival de cinema i gastronomia.

 

El Festí de Babette

 

Del 19 al 21 d’octubre es celebrarà la segona edició del Film & Cook, un festival de cinema i gastronomia. La seva seu serà l’auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que acollirà projeccions de pel·lícules, documentals i curtmetratges. El festival vol unir dos sectors d’interès en l’actualitat: la gastronomia i el cinema de qualitat; buscant en aquesta segona edició la seva consolidació.

El festival, entre moltes altres activitats, estrenarà en primícia la pel·lícula Mistura: The Power Of Food, dirigida per Patricia Pérez i protagonitzada per Gastón Acurio. A més, Joan i Jordi Roca, del restaurant El Celler de Can Roca de Girona, oferiran dues demostracions sobre la seva cuina, amb projeccions visuals de fons; i hi participarà també Elena Arzak, gerent del restaurant Arzak, amb un col·loqui gastronòmic. Com a novetat rellevant, el festival tindrà també una part de programació infantil.

I en la passada edició de Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià també van tenir el seu àmbit de Cinema i Gastronomia. I vull subratllar que hi van projectar una pel·lícula (restaurada i digitalitzada) que es pot considerar d’exquisida en la relació entre els dos espectacles dels sentits: El festí de Babette. Una pel·lícula que és més que un motiu per degustar la relació entre el cinema i el sentit del gust.

El festí de Babette és un film que sempre que l’acabes de veure et quedes amb la mateixa sensació dolça d’haver vist una bona i reconfortant pel·lícula, que et deixa calmat i reflexiu. La seva història no és una gran història èpica, ni el seu humor és desbordant, ni hi ha una gran tragèdia, és una història feta al punt de cocció d’un bon xef. En aquest film, el menjar no és quelcom secundari, hi passa a ser una mena de protagonista.

La pel·lícula, basada en un relat de l’escriptora danesa Karen Blixen (que va utilitzar sempre el pseudònim Isak Dinesen, 1885-1962), va ser guionitzada i dirigida pel danès Gabriel Axel el 1987 i va guanyar l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, amb actors danesos, menys el personatge de Babette que era francesa com l’actriu que la interpretava, Stéphane Audran; que va estar a la reestrena del film a San Sebastià.

Audran interpreta Babette, una prestigiosa cuinera que fugint de la Comuna de París el 1871 arriba a un llogaret de pescadors de la costa danesa, i allí servirà durant llargs anys a dues bones ancianes germanes, filles d’un difunt pastor luterà, considerat al poble com un profeta. Un dia a Babette li tocarà la loteria i amb els diners voldrà preparar un sopar…

Molt simple i molt plena de bondat, però resulta ser una experiència culinària excepcional, un espectacle sensorial molt bonic i gustós. Una tranquil·litzadora i saborosa experiència cinematogràfica que pot estimular iniciatives com la que aviat començarà al CCCB amb la segona edició del Film&Cook. Perquè els personatges de les pel·lícules també mengen.