Torelló celebra 35 anys de cinema de muntanya

13.10.2017

Del 10 al 19 de novembre, Torelló acollirà la 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. El festival projectarà durant deu dies 44 pel·lícules i posarà l’accent en la Sessió Natura i Muntanya, que inclourà 11 llargmetratges especialitzats en natura, etnografia i cultura de muntanya. Enguany es retrà un homenatge a l’alpinista i documentalista, Jordi Pons, durant l’acte inaugural.

Els amants de la muntanya tenen una cita. Durant deu dies  Torelló tornarà a acollir un festival que després de 35 anys ja es troba entre els més prestigiosos del món en el seu sector. Alpinisme, escalada, esports d’aventura, etnografia i natura són l’eix central de la programació, que enguany es proposa ser més “complexa”: a més a més dels 44 films que es projectaran, hi haurà xerrades i activitats paral·leles al voltant de les diverses temàtiques. Aquest és un dels aspectes que ha destacat el director del Festival, Joan Salarich, que assegura que any rere any busquen nous camins per obrir amb la voluntat d’aconseguir globalitzar aquesta trobada, que ja és una de les més internacionals.

Enguany el festival ha rebut 119 peces cinematogràfiques de 27 països diferents, de les quals 44 han estat seleccionades per optar a endur-se la Flor de Neu d’Or de la 35a edició. Aquesta és una prova l’interès internacional que desperta el festival. Una prova més és que Torelló serà escenari de moltes estrenes nacionals, europees, fins i tot mundials. És el cas, per exemple, de Dirtbagthe legend of Fred Beckey, un llargmetratge dirigit per Dave O’Leske, o Last nomads of Everest, un retrat de la supervivència de les últimes famílies nepaleses que encara viuen de la ramadieria a 4.000 metres d’altitud.

En clau catalana, Jordi Canyigueral arribarà amb la seva última producció,
Common Ground, una història de dos germans que intenten escalar algunes de les parets més inaccessibles de Sibèria. També tindrem una estrena mundial: l’equip català capitanejat per Jaume Altadill presenta Vignemale paret nord, 60 anys més tard, una pel·lícula que mostra com Jordi Pons va ser capaç de completar la paret més alta dels Pirineus amb 83 anys.

Durant el festival també es lliurarà el Premi Periodisme d’Internet, que vol consolidar les bases després que l’any passat s’obrís a totes les plataformes digitals, més enllà dels blogs. El premi vol reconèixer els millors treballs que potencien els continguts de muntanya publicats en portals informatius, webs multimèdia o altres formats digitals.

Jordi Pons, el cinema de l’alpinisme
Per tercer any consecutiu, el Festival aprofitarà l’acte inaugural per recordar les grans fites dels catalans a l’alta muntanya. Aquest cop el protagonista serà l’alpinista i cineasta Jordi Pons, que durant més de seixanta anys va combinar la seva passió per la muntanya i el cinema, produint fins a 21 pel·lícules. Pons va ser un dels referents d’una nova generació d’alpinistes, una generació que va situar l’alpinisme català al nivell que li corresponia durant els anys seixanta i setanta.

Jordi Pons.

Durant l’acte es recordaran les grans ascensions de l’alpinisme català a través de les pel·lícules de Pons acompanyades de testimonis dels seus companys d’aventures. L’espectacle el presentarà l’alpinista Ferran Latorre i la periodista de TV3 Marta Bosch, i tindrà lloc el 10 de novembre a les 21.30h al Teatre Cirvianum.

Les novetats
Aquesta edició presenta algunes novetats respecte a les anteriors. Per primera vegada en 35 anys de festival, s’avançarà l’inici de la programació amb un concert preinaugural a càrrec del cor Exaudio d’Igualada. El grup, format per 32 noies i dirigit per Esteve Costa, interpretarà peces de reconeguts compositors com Mendelssohn, Schumann o Brahms, entre altres, el 9 de novembre a les 21 h al Teatre Cirvianum.

Com a complement, dins del Fest-off, s’obrirà una exposició de Cristina Curto i Teixidó, una col·lecció d’il·lustracions que l’artista va realitzar al seu quadern de viatge durant una ruta que va fer als peus del Manaslu, la vuitena muntanya més alta del planeta. Aquesta iniciativa també inclou un taller de sketching amb la mateixa artista. La programació del Fest-off també inclourà un seguit de xerrades tècniques, com un taller de filmació i fotografia de muntanya, una xerrada dedicada al mountainbike i una conferència sobre acupuntura aplicada a lesions musculars i una sobre seguretat en escalada.

Muntanyes de publicitat i altres activitats
Al Teatre Cirvianum s’hi podrà veure l’exposició central del festival, sota el nom Muntanyes de publicitat, que vol demostrar com la publicitat ha utilitzat la muntanya com a escenari per a reforçar els seus missatges. Més d’una vintena d’anuncis originals publicats en premsa escrita, especialment a principis del segle XX, que mostren com les marques s’han fet seva la muntanya per vendre articles com vehicles, perfums o tabac. El Teatre també acollirà el 22è espai editorial, un espai dirigit a la divulgació de publicacions escrites de muntanya.

Un altre dels escenaris principals serà la biblioteca Dos Rius. Allà s’hi faran, per exemple, les conferències Viatge a la terra dels inuit (a càrrec de l’antropòleg Francesc Baillón), l’exposició Antàrtica, gel més enllà de la fi del món, o bé la presentació de Passes de tardor a l’Himàlaia, una immersió en el Nepal a càrrec de Núria Garcia Quera.