Top Manta, la nova marca de roba dels manters

6.07.2017

A Pride, pel·lícula del 2014 dirigida per Matthew Warchus, veiem com un grup de gais i lesbianes busquen donar visibilitat al seu col·lectiu. Per fer-ho, s’alien amb un altre grup marginat: els miners. La pel·lícula està basada en fets reals i tot el que explica està històricament comprovat. Però què té a veure això amb Top Manta, la nova marca de roba dels manters?

Aziz Fayé, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants | Foto: Fundació Antoni Tàpies

Aziz Fayé, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants | Foto: Fundació Antoni Tàpies

El que és important en aquest article no és la història de l’aliança entre miners i homosexuals –extremadament interessant i que podeu buscar a la xarxa o mirant Pride-, però deixeu-me que us en parli una mica. La qüestió és que en un punt de la pel·lícula, aquest grup vol organitzar una festa per recaptar fons per ajudar als miners, i no saben com anomenar l’esdeveniment per tal que tingui repercussió.

És aleshores quan veiem una discussió entre nois i noies gais i lesbianes sobre quin nom haurien de posar a la festa, enmig d’un ambient de por en què aquest grup rep insults i amenaces.

-“Ens diuen pervertits!” – exclama un dels protagonistes que no veu possible que la recol·lecta tingui èxit.

-“Bromley, ha arribat el moment de rebre una part important de la teva educació. Que aixequi la mà aquell a qui algun cop a la seva vida li han dit pervertit” – comença Mark Ashton, el cap del grup, mentre la majoria dels assistents a la reunió aixequen la mà – “Mira, hi ha una tradició molt llarga i honorable a la comunitat gai, que ens ha mantingut dempeus durant molt temps: quan algú t’anomena d’una forma determinada, tu agafes aquest malnom i te’l fas teu”.

És així com l’any 1984, a Anglaterra es va organitzar un concert que es va anomenar Pits and Perverts (“Pous i Pervertits”). La festa va ser un èxit i va aconseguir recaptar una gran quantitat de diners que van servir per ajudar els miners en vaga i les seves famílies de Gal·les, perjudicades per les polítiques de la Tatcher.

Total, tot això per explicar-vos que l’altre dia a la Fundació Antoni Tàpies, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona va fer pública la creació d’una marca de roba pròpia. I què tenen a veure els manters amb els homosexuals i els miners i els pous i els pervertits? Que aquests venedors ambulants s’han apropiat d’un terme que utilitzem per referir-nos a ells de manera informal: Top Manta. Aquest serà el nom de la seva marca, que té fins i tot un logotip.

El logotip de la marca Top Manta

La imatge de la marca Top Manta té diversos significats: per una banda, representa un caiuc, la canoa de fons pla construïda a partir del tronc d’un arbre amb la que molts immigrants han creuat el mar; per altra banda, representa dues ones d’aquest mar; i per acabar, és també la imatge de la manta que fan servir per vendre al carrer.

Els manters han agafat la paraula Top Manta i se l’han fet seva. I no només això, sinó que busquen treure’n rendibilitat. “Aquest nom ja existia i era la nostra marca popular”, explica Aziz Fayé, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que creu que tot el col·lectiu se sent identificat amb la paraula Top Manta. I el millor és que tant des de dins com des de fora, tothom sap qui són els Top Manta a l’instant. És per això que ara ja han començat a fer samarretes i vambes amb aquesta marca, que vendran ells mateixos. No descarten ampliar l’oferta de productes i fer, per exemple, bolsos africans o altres peces que els clients demanin.

La intenció del Sindicat era crear nous espais i nous projectes per deixar enrere la violència; fabricar-se ells mateixos les oportunitats que la mateixa ciutat no els dona, i també moure’s per aconseguir que la gent canviï la manera de veure’ls. Aziz Fayé insisteix que els manters no són illetrats ni analfabets, “ni tampoc som il·legals, sinó il·legalitzats”. Així ho demostren amb accions com aquestes. Com deia Mark Ashton a Pride: “Quan algú t’anomena d’una forma determinada, tu agafes aquest malnom i te’l fas teu”. Top Manta, nova marca comercial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Em sembla estupendo! Pero suposo que pagaran impostos igual que tots els comerciants i venedors ambulants, oi?