Toni Sala enterra el català

21.05.2015

El digital Paper de vidre acaba de complir el primer any de la seva nova etapa com a revista dedicada a l’edició de contes. Els editors, Tina Vallès i Guillem Miralles, han volgut celebrar aquest primer aniversari amb un conte de Toni Sala titulat El discurs de l’Ateneu, un relat en què un suposat escriptor relata el procés d’abandó del català com a llengua de cultura. I ho fa en una institució que ha decidit canviar de nom per anomenar-se Ateneo Barcelonés.

Toni Sala, autor del primer e-single de la literatura catalana

Toni Sala, autor del primer e-single de la literatura catalana

“Senyores, senyors, presidenta. M’honora haver estat l’escollit per tancar aquest cicle a l’Ateneo Barcelonés. Per més retirat que estigui i per temps que en faci, qualsevol que hagi escrit en català no pot evitar sentir les veus que encara ressonen entre aquestes parets, parets que avui tornen a viure moments de tanta vitalitat. Miraré de parlar a poc a poc. Com saben, hi ha auriculars pels que tinguin dificultats per seguir-me.

Se m’ha demanat que reflexioni sobre el moment de no retorn, el moment que va marcar el final de qualsevol esperança per la llengua catalana, i se m’ha permès exposar-ho en aquest idioma, cosa que em fa sentir doblement agraït, i una mica sobrepassat, haig de dir, perquè fa dècades que no elaboro un discurs complex en català”.

Podeu llegir el conte a Paper de vidre

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Acabo de llegir el discurs i, encara que tot jo digui que es una ficció inimaginable, una part a dins meu em crida, em renya i em repeteix que no m’enganyi més, que aquest conte si té alguna cosa és que és realista i explica l’únic final possible per això que ens fa patir des de fa tants anys.

    Felicitats al Toni Sala per aquest toc d’atenció fatalista tan trist i tan ben escrit.