Toni Gisbert: Engegar els repetidors hauria sigut un acte “suïcida i irresponsable”

El secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha explicat al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d'Andorra que l'entitat ha rebut pressions de la Generalitat Valenciana per frenar l'encesa dels repetidors que farien arribar el senyal de TV3 al País Valencià.

Agustí Mas

Agustí Mas

Presentador del Programa Estira la Llengua, de Ràdio Nacional d'Andorra.

El secretari d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha explicat al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra que l’entitat ha rebut pressions de la Generalitat Valenciana per frenar l’encesa dels repetidors que farien arribar el senyal de TV3 al País Valencià. També ha dit que quan es va iniciar el procés de consulta als socis no se sabia que s’havien reprès les negociacions entre els governs català i valencià per tancar la reciprocitat que permetria veure la televisió catalana al País Valencià i la valenciana a Catalunya.

La incomprensió és la sensació que omple molts ciutadans després que, malgrat el mandat clar dels socis d’Acció Cultural del País Valencià, l’entitat ha decidit ajornar l’encesa dels repetidors que fan arribar el senyal de TV3 a aquest territori. En una entrevista al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra, ha admès que “pot semblar” que s’està contradient els socis però que no és el cas i afegeix que “seria de bojos fer un procés de consulta per a no acatar-ho”. I ells l’acaten, però en el moment d’engegar la consulta, no sabien que el govern valencià i el català han reprès les negociacions per tancar un acord de reciprocitat de les emissions de les televisions públiques.

En aquest context, Gibert explica: “tant l’un com l’altre ens insinuen que seria important que de moment férem un gest de suport a aquest procés ajornant l’obertura de les emissions.  A més, en una reunió amb una persona de la Generalitat Valenciana, fins i tot se’ns insinua que una reobertura de manera immediata podria fer que el govern valencià fes gestions davant de Madrid per una multa immediata”. Així, admeten que hi ha hagut pressions per frenar la reobertura i que “podrien posar en perill l’entitat” en un moment molt vulnerable econòmicament per a ells: “Hem hagut de pagar 475.000 euros en 2011 i en 2012 […] i el govern valencià encara no ens ha tornat ni un euro ni de moment hi ha calendari perquè se’ns tornin aquestes multes”.

Acció Cultural ha accedit a la petició però demana que hi hagi un calendari “relativament ràpid per tal que això es concrete i arribe a bon port”. Si no, reobriran les antenes: “L’objectiu és recuperar les emissions de TV3 al País Valencià. Aquest és el manament dels socis i la junta directiva d’Acció Cultural està compromesa amb aquest manament”. Però admeten que no hi ha marge de negociació per la feblesa de l’entitat i Toni Gisbert recorda “que la responsabilitat de la junta directiva és, d’una banda, executar el manament dels socis i, de l’altra, no cometre actes suïcides ni irresponsables”, referint-se a l’encesa dels repetidors després de l’amenaça que ha explicat prèviament. Així, confia que els ciutadans entenguin la decisió i insisteix que “es tracta d’una no-reobertura temporal”. El secretari d’Acció Cultural també ha dit que l’entitat es mostra col·laboradora i està disposada a cedir la infraestructura al servei del país per permetre el reenviament de la senyal catalana al País Valencià.

Dates “no excessivament allunyades” 

Acció Cultural ha deixat clar que vol un calendari o, si no, encendrà les antenes. Preguntant-li sobre una data hipotètica per a la represa de l’emissió Toni Gisbert demana discreció i cura, però admet que s’han posat dates sobre la taula: “S’ha parlat d’algunes dates i no són excessivament allunyades, per dir-ho d’alguna manera”. I un altra preocupació és saber si es parla del canal TV3cat, que només inclou la producció pròpia de Televisió de Catalunya, o bé de tots els canals públics catalans: 3/24, 33-Súper3 i Esport3. Gisbert explica que això dependrà de la postura que adopti cada govern però que estan intentant “que es parle de tot”. Aquest tot, també inclouria “evidentment” que Canal 9 arribi a Catalunya. De fet, recorda les campanyes que fa una vintena d’anys Acció va tirar endavant, amb l’obertura d’un repetidor al sud de Catalunya per fer arribar la cadena valenciana al principat o la creació de l’associació Amics de Canal 9 a Catalunya. I, sense anar més, lluny, es refereix a la iniciativa legislativa popular que demanava la reciprocitat d’emissions entre comunitats autònomes amb una mateixa llengua pròpia. “Pensem que la història va cap allí. La tendència és aquesta. I cada vegada serà més fàcil en la mesura que entrem en l’àmbit digital”.

Toni Gisbert també ha repassat la història que ens ha portat fins a la situació actual: “Hem fet possible l’emissió durant 25 o 30 anys de TV3 al País Valencià en una situació d’anormalitat. Hem patit, per això, moltíssimes pressions, multes, tancaments.. des de l’època del ministre Barrionuevo a l’època de Felipe González, que va enviar al Guàrdia Civil, passant per Zaplana. Ens ha costat molts esforços i molts diners. I gràcies a aquesta tasca, ara hi ha la possibilitat, per primera vegada, de parlar d’una legislació d’aquestes emissions”. I afegeix: “Estem absolutament convençuts que el president Camps i la senyora Sánchez León (aleshores consellera de Presidència del govern Camps) sabien perfectament que el que estaven fent no tenia base legal i més tard o més d’hora, els tribunals els ho tombarien, però estaven convençuts que pel camí farien caure Acció Cultural. Havien perseguit políticament Acció Cultural els últims anys, no havien aconseguit acabar amb nosaltres perquè tenim una base social molt important, i és més, davant del conflicte fins i tot hem crescut, i van intentar-ho econòmicament. I van pensar que els tribunals ens donarien la raó però quan Acció Cultural hauria caigut per culpa de les multes i per culpa de no haver pogut pagar-les. I hem passat un any i mig dos anys molt complicats en què, de fet, hi ha hagut un moment en què hem estat a punt de caure i ho dic aixi tal qual. Però, com que tenim base social, hem pogut sobreviure i hem pogut arribar a contràriament veure passar el cadàver polític del president Camps, que ha passat a la història d’una manera bastant trista, i en canvi, Acció Cultural continua aquí. I, a sobre, amb els tribunals, finalment, donant-nos la raó”.

Pel que fa a les sentències diu: “nosaltres no l’hauríem escrita diferent”. En destaca que estableix que la Generalitat Valenciana no té competència per sancionar-los, que Acció Cultural fa una activitat legítima sense cobertura legal i emplaça a crear aquesta cobertura legal, tot fent referència a la iniciativa legislativa popular que el congrés espanyol dels diputats va descartar.

Vist tot això, Toni Gisbert diagnostica un canvi d’etapa en la realitat valenciana: “els últims deu anys, quinze anys, la societat valenciana ha canviat radicalment. Tot el que fa referència particularment a la relació entre el País Valencià i Catalunya ha canviat molt positivament”. Diu que l’anticatalanisme del Partit Popular ha tingut costos i una “majoria absolutíssima” de valencians entén que convé tenir una “relació especial” amb Catalunya en infraestructures, comunicacions, comerç, economia, comunicació, llengua i cultura. “Això cada vegada està guanyant més punts i s’ha vist en el tema de TV3, on hi ha hagut una majoria social que era impensable fa vint o trenta anys. Fins i tot s’hi han pronunciat institucions governades pel PP”. I per acabar, rebla: “El tema està encarrilat i estem començant a veure el final del túnel”.

Descarregueu el programa de ràdio, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació