Tomeu Martí: ‘Mallorca necessita una ràdio en català’

8.01.2013

Un dels impulsors de la nova emissora balear 100% en català, Tomeu Martí, ha explicat al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra que aquesta setmana començarà una campanya de captació de donatius. L’objectiu és aconseguir 750.000 euros per garantir els dos primers anys d’emissió en cas que no hi hagi ingressos publicitaris. Us podeu descarregar el podcast del programa a través d’aquest enllaç.

 

Tomeu Martí

 

Fa un any del tancament d’Ona Mallorca, part de l’ens públic de ràdio i televisió del Consell de Mallorca, que el govern insular del Partit Popular va tancar al·legant qüestions econòmiques. Igual que quan es va tancar la mítica Som Ràdio, ha quedat un buit. L’Obra Cultural Balear, juntament amb l’associació Voltor, volen tapar-lo i crear una nova ràdio balear, Ona Mediterrània. Un dels impulsors, el coordinador de l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, explica que aquesta ràdio no serà Ona Mallorca amb un altre nom: “És un repte que és un mitjà de comunicació 100% en català centrat en la informació de les Balears i la resta de territori de parla catalana, plural i democràtica, que aposti per donar rellevància a tota sa producció cultural en llengua catalana i, específicament, de ses Balears”. Així, es vol que Ona Mediterrània es converteixi també en una plataforma de promoció de la indústria cultural balear: “Els moments que sa indústria discogràfica de ses illes Balears funcionava millor coincideixen quan hi havia Som Ràdio en marxa, perquè els creadors d’aquí podien donar a conèixer els productes i el públic els consumia”.

Tot i això, es defuig d’un model d’emissora folklòrica. “Sa idea és que sigui una emissora generalista que pugui cobrir sa informació de proximitat però també de l’àmbit internacional, que pugui tenir magazíns, programes diversos que parlin de qüestions molt diverses. Una ràdio generalista en català i feta des d’uns criteris de proximitat i autocentrament en Mallorca i ses illes Balears però que pugui competir amb s’oferta que fan altres ràdios generalistes en castellà aquí a Mallorca”. Cosa que, per Tomeu Martí, no fa la pública, IB3 Ràdio: “IB3 és una radio marginal molt sectària pràcticament dedicada a sa propaganda d’allò que fan es governs des Partit Poular i que perd oients a marxes forçades”. A més hi posa dades, diu que els darrers estudis li donen 10.000 oients quant Catalunya Ràdio, que no té continguts estrictament balears, se l’escolten 40.000 illencs.

RECOLLIDA DE FONS

Tot i que la idea inicial és fer una programació centrada en les Balears, un cop el projecte estigui en marxa la idea dels promotors d’Ona Mediterrània és crear col·laboracions amb d’altres mitjans de comunicació de Catalunya (la del nord i la del sud), Andorra i el País Valencià: “ens agradaria molt”. Però la prioritat és veure si en un termini d’un mes s’aconsegueixen 500.000 euros, per garantir l’inici del projecte. Aquesta setmana comença una campanya de captació de fons. Es busquen accionistes per un mínim de 100 euros, que rebran dividends en cas de beneficis. L’objectiu, però, és arribar a 750.000 euros, que calculen necessaris per emetre durant dos anys fins i tot en cas que no hi hagués ingressos publicitaris. Mos pareix que malgrat que sa situació econòmica és molt complicada, és un esforç que és a l’abast de molta gent i que sobretot val la pena fer-lo. Necessitam reunir aquests mínims de doblers. Si no els reunim, no ho farem”. En tot cas la idea és fer una emissora professionalitzada i si no és possible, s’hauria de reformular el projecte.

Pel que fa al feedback del Govern de les Illes Balears sobre la iniciativa de l’Obra i Voltor, Tomeu Martí diu que no n’han rebut i que tampoc n’esperen cap resposta. I afegeix que, en tot cas “des que hi ha el senyor Bauzà de president des govern, l’únic que ha fet ha estat destruir tots els espais on sa llengua catalana havia recuperat posicions: es mitjans de comunicació, s’administració pública o s’escola”.

 

facebook.com/estiralallengua
@estiralallengua

 

Etiquetes: