Els titelles tornen al Born CC

22.10.2014

El proper diumenge 26 d’octubre a les 12.30h del migdia i a les 17h de la tarda, tornen al Born Centre Cultural els titelles de la mà de la companyia Rocamora Teatre, amb l’actor i animador Carles Cañellas, degà dels marionetistes catalans, al capdavant dels fils.

Espectacle 'Solista'

Una de les marionetes de l'espectacle 'Solista'

L’espectacle, anomenat Solista, és un compendi de la producció per a marionetes de Carles Cañellas en forma de relat d’un llarg viatge agrupat en set històries diverses —divertides, poètiques i sorprenents— i representades per sis titelles de fil diferents, un per a cada escena, però units per la versemblança de vida pròpia dels ninots, que són en Johny Dance, Ballarí de Claqué; L’Avi Manuel també vol ballar; Fèñix, el Pallasso Bomber; El Somni de Pierrot; Pepita Retuerto “La Bailadora”; i L’Avi Patinador.

A vegades l’actor hi juga i hi interactua; altres vegades s’absenta per deixar espai a les marionetes, a les quals Cañellas dóna sensació de vida pròpia a través de l’equilibri inestable. “Se sustenten, però amb fragilitat, de manera que —com els humans— poden ensopegar o caure. D’aquesta manera no sembla mai que pengen dels fils, sinó que s’aguanten dretes per elles mateixes”, assegura l’actor i animador. I és així com crea el “fil” argumental, que es troba en la mateixa tècnica: “es troba en el fil amb què moc les marionetes de manera particular. A través d’aquesta tècnica faig oblidar l’espectador que davant seu té uns ninots articulats, ja que davant dels seus ulls esdevenen vius i autònoms. El sentit més pur del teatre és l’animació, on la realitat esdevé ficció i la ficció sembla més real que la mateixa realitat”, puntualitza.

Per a Cañellas, encara que cada actuació és especial i diferent de les altres, però la del Born, que compta amb una ja antiga tradició d’espectacles de titelles, “s’ajusta —com diu la dita popular— al meu cas: després de roda el món amb els nostres espectacles, tornar al Born significa tornar a Barcelona, a la Barcelona on vaig néixer i créixer com a marionetista”.

Aquesta representació ha rebut el premi a la Millor Animació de Titelles al 11 World Festival of Puppet Art 2007, de Praga Txèquia i ara tenim l’oportunitat de veure’l al cor de la ciutat de Barcelona.