Titelles a Lleida

29.04.2016

Avui ha començat la 27a Fira de Teatre de Titelles de Lleida. Fins el diumenge 1 de maig, vint-i-cinc companyies presentaran els seus espectacles al carrer i en sala, amb la presència de nombroos programadors. Amb més de 300 professionals acreditats, Lleida es converteix durant aquests dies en un mercat per veure, comprar i vendre els millors espectacles de titelles que s’estan fent avui en dia.

La companyia Duda Paiva oferirà una Master Class a Lleida

La companyia Duda Paiva oferirà una Master Class a Lleida

Organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, la fira és un aparador de la millor creació en el camp del teatre d’objectes i titelles del panorama català, estatal i internacional. De la programació d’enguany, destaquen noms com David Espinosa / El Local i la seva instal·lació-espectacle La triste figura, ZiPit Company i el seu Jai, el mariner (que ja es va poder veure a la Mostra d’Igualada), o el CorroC d’Escarlata Circus (que es podrà veure al Trapezi de Reus). D’altres comunitats autònomes espanyoles podrem veure els malaguenys El espejo negro amb Óscar, el niño dormido, o els murcians Onírica Mecánica amb El rumor del ruido. En el terreny internacional destaquen els espectacles I, Sisyphus, de la companyia búlgara The Puppet’s Lab, Les mains libres, dels francesos Infimes Débordements, o La filosofía en el tocador, dels brasilers Pigmalião Escultura Que Mexe.

Dins de les activitats destinades a professionals, destaquen la master class “La partitura de l’objecte. El cos de l’actor i el cos del titella”, impartida per l’artista Duda Paiva, o bé el taller “Com utilitzar l’email màrqueting per optimitzar la nostra estratègia de comunicació”, impartit per Pepe Zapata, director de Comunicació del Mercat de les Flors des del 2009.

Óscar el niño dormido, de la companyia El espejo negro

El Centre de Titelles de Lleida celebra enguany el seu 30è aniversari, i per celebrar l’efemèride es publicarà el conte de l’espectacle El petit piano. La Fira engega per segon any un nou projecte: la coproducció d’espectacles de titelles, d’objectes o de teatre visual. En aquesta 27a edició, l’espectacle escollit és El Rumor del Ruido, de la companyia Onírica Mecánica. La Fira pretén, amb aquest projecte, ajudar i acompanyar la creació de noves produccions. Una aposta pels espectacles de qualitat, que comptaran amb el segell de la Fira de Titelles i que seran estrenats dins la seva programació. Dins dels Premis Drac d’Or, enguany, com a novetat, s’ha creat el Premi al millor espectacle infantil/familiar, per a reconèixer les obres en aquest àmbit. Els millors treballs dels creadors i de les companyies de teatre de titelles o teatre visual són premiats amb els Premis Drac d’Or, uns guardons iniciats l’any 1998 i ampliats posteriorment. Totes les companyies seleccionades a la Fira de Teatre de Titelles opten als premis en totes les seves modalitats. La Fira entrega un diploma i una estatueta als guanyadors, a més a més de publicar els premis atorgats i els noms de les companyies guardonades.