Tiana Negra, festival de referència de la literatura negra catalana

22.01.2017

Aquest cap de setmana el Tiana Negra ha tancat la cinquena edició convertit en el festival de referència de la literatura negra catalana. Prop d’un miler d’assistents de tot Catalunya han pogut gaudir durant dos dies de més de trenta activitats entorn a les novetats de la literatura negra catalana actual. Els organitzadors del festival han destacat que el Tiana Negra “compleix amb escreix l’objectiu pel qual es va crear, ajudar a projectar la literatura negra catalana donant-li l’espai i la popularitat que es mereix”.

Andreu Martín

Des de la creació del Tiana Negra, dirigit per Sebastià Bennassar, la literatura catalana ha crescut en autors, títols i festivals dedicats al gènere. El festival tianenc és un dels responsables d’aquest boom que viu la novel·la negra a casa. Durant cinc anys ha programat més de 200 activitats, per les quals han passat més de 250 autors. El festival arriba a la cinquena edició augmentant el nombre de visitants, prop d’un miler, de venda de llibres —més de 250— i de ressò. Prop de quaranta autors han passat aquest any per la cita: Andreu Martín, David Marín, Jordi Agut, Elena Torres, Raquel Gàmez, Rafael Vallbona, Ramona Soler, Carles Mentuy, Ramon Solsona, Sílvia Mayans, Jordi Pijoan, Salvador Balcells, Ignasi Oliveres, Gemma Artasu, Anna Maria Vilallonga, Lluís Llort, Antoni Serra, Maria Antònia Oliver, Francesc Sanchís o Montse Sanjuan.

Entre la trentena d’activitats programades del festival d’enguany, destaquen l’homenatge a la trajectòria d’Andreu Martín, que va inaugurar el festival i va reunir gairebé 200 persones, l’entrevista a l’actor Marc Martínez, protagonista de la sèrie Nit i dia, el lliurament del quart Premi Memorial Agustí Vehí a Biel Cussó per l’obra Vladimir i que publicarà Crims.cat el mes de setembre que ve, i la cloenda internacional de Flavio Soriga, que va presentar la seva darrera novel·la Metròpoli. A més a més, el festival ha volgut recordar totes aquelles persones que ja no hi són, com Agustí Vehí, Josep Forment o Manel Mora.