The Visit: Som els vostres amics de sa terra

7.12.2015

Extraterrestres. N’hem sentit a parlar molt. Ens els hem imaginat, els hem vist en pel·lícules, els temem, ens encurioseixen. Ens fan pensar. Existeixen? The Visit (2015) aborda el tema des d’una perspectiva molt pràctica. En aquesta pel·lícula, el director danès Michael Madsen no es pregunta què passaria si trobéssim una nau alienígena a la terra, sinó com actuarien experts i institucions. The Visit és el Documental del Mes de desembre

Escena de la pel·lícula The Visit (2015) | Font: The Visit

Escena de la pel·lícula The Visit (2015) | Font: The Visit

És un dia normal al nostre món. La gent passeja, escolta les notícies o fa la compra. Tot avança com sempre, o això creu la majoria de la societat retratada al documental The Visit, fet des d’un punt de vista totalment occidental. Però en els despatxos de la NASA, l’oficina d’Afers Espacials de les Nacions Unides i el Ministeri de Defensa de Londres, alguna cosa es mou. Han trobat una nau desconeguda a la terra i ara s’han de plantejar com actuar. La teoria hi és. Hi ha guies a seguir, procediments a complir i actuacions a dur a terme. Però per molt que tot estigui estudiat, passar a l’acció sempre és difícil. Els fets que relata The Visit no han passat mai, però els testimonis i tot el que diuen són reals. I com tot el que és real, desperta dubtes.

Biòlegs, físics, militars, polítics, enginyers, filòsofs, sociòlegs o assessors governamentals, entre d’altres, apareixen en aquesta pel·lícula presentada al Festival de Cinema de Sitges. The Visit, un encontre amb alienígenes, constata que tot i que creiem estar preparats, un esdeveniment com aquest despertaria preguntes fins i tot als més preparats. Un dels fets que sorprèn del documental és que els dubtes que genera l’arribada d’una nau extraterrestre no formen part de l’imaginari de la ciència-ficció, sinó que es presenten qüestions totalment pràctiques.

Pels investigadors. Quines mesures prendríem per entrar a la nau? Quin vestit portaríem?, pregunta l’home escollit per escorcollar la plataforma alienígena. A la pel·lícula, basada en testimonis reals, l’investigador tanca els ulls i relata tot el que creu que veuria i faria. Mentrestant, els espectadors veuen un seguit d’imatges que escenifiquen tot el que ell diu. Es vesteix amb un vestit taronja ple de dispositius per transmetre informació un cop entri a l’aparell: “És més important que el que vegi arribi a l’exterior, que no el que em passi a mi dins”, diu.

El director Michael Madsen durant el rodatge de "The Visit" | Foto: Søren Solkær

El director Michael Madsen durant el rodatge de “The Visit” | Foto: Søren Solkær

Pels militars. Com actuem? “Hem de comunicar-nos de manera de pacífica per no causar la impressió d’estar fent cap ofensiva i donar peu a una situació violenta”, expliquen. Com protegim els nostres cossos? Com ens netegem si entrem en contacte amb extraterrestres? Els militars rastregen la zona, agafen proves, investiguen claveguerams i zones properes a la nau. Si un fet sorprèn, és que lluny de les lluites que hem vist en ciència-ficció, els humans intentariem entendre’ns amb els extraterrestres. Com diu la cançó d’Antònia Font: “I hola què tal, som es vostres amics de sa Terra, un planeta de pols i de merda d’un inhòspit sistema solar”.

Pels governants. Com expliquem als ciutadans que una nau alienígena ha arribat a la terra? Com evitem que la gent es posi nerviosa? La situació genera dubtes ètics als polítics i als seus assessors. A The Visit no apareixen extraterrestres. El relat es va creant a partir dels problemes que genera als experts el fet de saber que una nau ha aterrat al nostre món. Però fins que investigadors i militars no actuïn, els governs no sabran res. La pel·lícula va resseguint això: les primeres actuacions, els primers moviments des de la ignorància del que pot passar.

El dilema principal dels governants és quina informació han de donar als ciutadans perquè no es pensin que els estem amagant informació: “Hem d’explicar a la gent enough but not too much (suficient però no massa cosa)”, diu un assessor ètic governamental. “Segurament ho hauria de dir una font científica de la que tothom se’n refiés”, segueix, pensant en el risc que pot suposar que alguns mitjans qualifiquin això d’invasió i es creï un estat de pànic.

Pels biòlegs. Voldríem prendre mostres. Com ho fariem? Tindriem el permís dels extraterrestres per apropar-nos a ells? El biòleg testimoni de The Visit va més enllà: “Realment els humans som la primera gènesis tal com ens pensem?”. Altres experts aprofundeixen en aquests dilemes: “El pensament científic ens ha fet pensar que som capaços d’entendre-ho tot. I entendre és dominar”. Per tant, el que no entenem és una amenaça.

El biòleg durant el seu suposat encontre amb un els alienígenes | Font: The Visit

El biòleg durant el seu suposat encontre amb els alienígenes | Font: The Visit

Pels juristes. “No hi ha regulacions legals per l’encontre de dues races diferents de l’univers”, explica un vell expert en dret espacial i metadret. S’haurien de fer acords: de pau, de respecte pels territoris. Entendrien, els alienígenes, el nostre sentit del dret i de la justícia? Sobre això també reflexiona el filòsof: “Quan un gos mata a un nen, no en té culpa moral perquè no veu les coses”. Els humans sí que som conscients del que fem. Però, i els alienígenes?

The Visit, que tot i ser un documental una mica lent destaca per la validesa dels seus testimonis, tots intel·lectuals experts en el seu camp, també explica algunes temptatives que s’han dut a terme des de la terra per estar en contacte amb vides exteriors, com ara quan el 1977 diferents experts van enviar una nau anomenada Voyager a descobrir mons desconeguts. Voyager tenia la intenció d’explicar la nostra existència a altres éssers, i estava farcida d’informació sobre els humans. Fins i tot comptava amb música. La missió, però, no va tenir èxit. Avui en dia Voyager està abandonada per l’espai.

La pel·lícula experimental del danès Michael Madsen, escollida com a documental del mes de desembre, es pot veure en una xarxa de més de 50 sales a tot l’Estat Espanyol i Llatinoamèrica. El film parteix de la base que des de la invenció de la ràdio i la televisió i sobretot amb l’internet, els humans no parem d’enviar senyals a l’espai exterior que ens fan més visibles des de fora. La reflexió central sobre fins a quin punt els humans ens considerem el centre de l’univers desemboca en infinites qüestions de funcionament humà. Qüestions que sorprenen i que fins i tot angoixen, principalment per la traça de Madsen a l’hora de presentar de la forma més humana possible un tema digne de la ciencia-ficció. Som els vostres amics de sa terra, i mai estarem del tot preparats si veniu.

The Visit es podrà veure en versió original subtitulada en català a la Biblioteca Vila Picina i la Torre Llobeta (22 de desembre a les 19h) i la Biblioteca Esquerra de l’Eixample Agustí Centelles (15 de desembre a les 18h). I els dies 20 i 28 de desembre al Teatre de Sarrià a les 20.30h. Podeu consultar totes les sessions en altres localitats al web de DocsBarcelona.