Un tast de jazz amb The Ohio Big Band

25.08.2015

Aquest dissabte 29 d’agost el festival Tast de Jazz estrena el Petit Off amb el concert de The Ohio Big Band. Creada dins de l’Escola de Música El Carreró de Mataró l’any 2010, aquesta jove formació està liderada per Francisco Ujaque i Enric Serras.

The Ohio Big Band

The Ohio Big Band

Amb intèrprets d’edats compreses entre els nou i els vint-i-dos anys, aquesta jove banda mataronina es compon de tres saxos, cinc trompetes, dos trombons, bateria, guitarra elèctrica, baix elèctric, contrabaix i teclat. Francisco Ujaque ens explica el procés de descoberta que va conduir a la creació d’aquesta big band juvenil a Mataró. Ujaque ja coneixia projectes com el de la Big Band de Sant Andreu. Fins i tot n’havia convidat el director, Joan Chamorro, a fer una masterclass a El Carreró. Ujaque considera que el projecte de The Ohio Big Band va germinar per generació espontània.

“El nivell de l’escola és molt alt i els alumnes no en tenien prou de fer combos. Demanaven més; ells mateixos volien fer una jazz band. Els alumnes volien provar coses noves. L’Escola va programar més cursos de llenguatges musicals i de música moderna”, ens explica Ujaque.

“El Carreró és una escola de música que ve d’una tradició molt més clàssica, però la direcció ha sabut evolucionar i ara ofereix classes de llenguatge, de composició”, diu Ujaque, que es va trobar un grup d’alumnes molt a punt quan es van proposar de fer la big band. “El primer any ja teníem una banda amb tots els instruments coberts.

The Ohio Big Band tira d’un repertori de jazz molt clàssic (Duke Ellington, Miles Davies, etc), però de l’altra banda també toca música llatina i una mica de pop. “Són nens i és important que també toquin peces que coneguin i amb les quals s’identifiquin. Sempre fem jazz, perquè encara que sigui música més llatina o pop, la toquem en clau de jazz”, diu Ujaque, que ens confessa que el nom de la banda és degut a l’enamorament amb la paraula “Ohio”.

Ujaque és baixista i toca amb el grup A càmera lenta, que acumula a YouTube més de mig milió de visites en quatre mesos. Ujaque es considera deixeble de Lluís Vergés, professor de l’ESMUC i mestre de l’arranjament. Al Liceu també va ser alumne d’Ivó Oller, programador del Tast de Jazz.